Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

11 Iul. 2020 / 19:10

Artişti moldoveni în izolare. Serge Vasilendiuc: „Aş vrea să pot să îmi văd mama, aş vrea acasă”

S-a născut la Bălţi, şi-a făcut studiile la Chişinău, în România şi, mai nou, în Polonia, ţara care i-a devenit în timp cea de-a doua casă. Spune că arta este pasiunea sa de mic copil, iar turismul – pasiunea pe care a descoperit-o în timp. Vorbim despre pictorul Serge Vasilendiuc, protagonistul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova. Despre cum s-a schimbat viaţa artistului odată cu restricţiile impuse de pandemie, cum este viaţa în autoizolare şi cât de grav a fost afectat domeniul cultural, dar şi cel al turismului în Polonia, a încercat să afle jurnalista Oxana Gherman-Roşca.

Deţine mai multe premii internaţionale în domeniul picturilor, tablourile lui Serge Vasilendiuc sunt prezente în galeriile de artă din Polonia, România, Franţa, Germania, Israel, Grecia, Cehia şi Danemarca, talentul fiind apreciat şi peste Ocean, în Canada şi Statele Unite ale Americii, dar şi în Republica Moldova. Pe lângă pasiunea pentru pictură, Sergiu Vasilendiuc are o atracţie aparte pentru turism, fiind acreditat în calitate de ghid. Artistul este şi lector la o universitate din Cracovia, iar pandemia parcă a reuşi să-şi lase amprenta negativă asupra activităţii convenţionale noastre.

„În ceea ce mă priveşte, în calitate de lector, situaţia mea este un pic altfel, dar asta nu înseamnă că nu este la fel de dificilă ca situaţia celorlalţi profesori de la facultate. De câţiva ani predau bazele compoziţiei şi structuri vizuale la Universitatea din Cracovia. Între timp s-a reorganizat structura facultăţii, au apărut probleme cu admiterea, în sensul că s-a redus foarte mult numărul studenţilor. Şi asta s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani. Deci, nu trebuia să vină o pandemie ca lucrurile să meargă prost. De pe 1 martie am devenit şomer. E complicat din cauza situaţiei în care ne aflăm. În situaţi mea sunt foarte mulţi artişti, profesori, actori de teatru sau cinema, muzicieni. Conservatorul a fost închis, iar Academia de Arte a fost închisă aproape două luni”, spune pictorul.

 

Rămas fără principala sursă de venit, pandemia care s-a abătut asupra lumii i-a „furat” lui Serge posibilitatea de a face un ban în plus din cel de-al doilea job al său – ghid turistic, aşa cum cel mai mult în urma pandemiei a avut de suferit turismul, spune Serge Vasilendiuc. „Este sectorul care a fost cel mai adânc afectat, practic distrus. Pe 20 aprilie am depus actele pentru şomer, ca să dispun cel puţin de o asigurare medicală – atât am primit din partea statului polonez, niciun ajutor financiar. Această pandemie a venit ca o furtună. Brusc, totul s-a dărâmat. Acum lucrurile încep să se amelioreze totuşi. Există o relaxare, lumea a ieşit afară, e vreme bună, tonusul vieţii şi optimismul creşte în noi”, mai spune moldoveanul.

Dar, în tot răul este un bine, remarcă optimist Serge Vasilendiuc. Or, se spune că atunci când se închide o uşă, Dumnezeu îţi deschide o fereastră. Şi este foarte important să găsim acea fereastră deschisă. S-a autoizolat în atelierul în care creează şi a pictat. A pictat foarte mult – aşa a reuşit să depăşească această perioadă grea pictorul Serge Vasilendiuc.

„În tot răul este un bine, pentru că neputând să-mi câştig un ban altfel, adică din turism, din facultate, am obţinut această adeverinţa necesară ca să mă pot deplasa la atelier, unde practic, ca să zic aşa metaforic, m-am autoizolat şi am pictat foarte mult. Am şi vândut aici, în Polonia, pentru că niciun serviciu de curierat nu funcţiona. Deci, practic vânzările mele pe care le aveam în SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa s-au rupt total. În schimb, în Polonia în perioada aceasta de criză cauzată de pandemie, foarte mulţi fiind izolaţi acasă, au pus accent pe artă. Casele de licitaţie din Polonia au notat o creştere impresionantă în această perioadă”, mai povesteşte Serge Vasilendiuc.





Astăzi cea mai mare dorinţă a sa este să poată călători din nou. Să poată reveni acasă. „M-aş bucura tare mult să pot să călătoresc şi, în primul rând, să îmi văd familia şi rudele din Moldova. Sper şi nădăjduiesc ca la sfârşitul acestei veri să pot să mă rup, să pot să vin să îmi văd mama, acasă”, a mai menţionat artistul.

Serge Vasilendiuc este originar din oraşul Bălţi, iar după absolvirea Şcolii de Arte Frumoase din localitate şi-a urmat studiile la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău. Alege mai apoi Facultatea de arte plastice decorative şi design de la Academia de Arte „George Ionescu” de la Iaşi, iar doctoratul îl susţine la Institutul de Artă al Universităţii Pedagogice din Cracovia, Polonia.

Comentarii