Ştiri

Sursa imaginii: news.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

02 Iul. 2019 / 13:15

Cetăţenii români din străinătate vor putea vota trei zile la viitoarele alegeri prezidenţiale

Cetăţenii români din străinătate vor putea vota timp de trei zile, vineri, sâmbătă şi duminică, la viitoarele alegeri prezidenţiale, fiind posibil şi votul prin corespondenţă. Senatului de la Bucureşti a adoptat proiectul pentru modificare a votului în străinătate, relatează Moldova 1.

Pentru a intra în vigoare este nevoie de votul deputaţilor şi promulgarea legii de către preşedinte. Modificările prevăd că, începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri prezidenţiale, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate se poate înregistra în registrul electoral prin intermediul unui formular on-line aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

Parlamentarii au mai adăugat un amendament, potrivit căruia alegătorii aflaţi în rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23:59.

Modificarea reglementărilor privind votul din diaspora apare după ce la alegerile din 26 mai s-a înregistrat, pentru a doua oară, obstrucţionarea votului în diaspora, când mii de oameni care trăiesc în Europa Occidentală, nu au ajuns să voteze.

Comentarii