Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/ Ie călătorIE

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

27 Sep. 2020 / 14:23

Două moldovence au creat o colecţie virtuală de cămăşi tradiţionale purtate de moldovenii de pretutindeni

Şi-au propus să creeze o colecţie virtuală de istorii ale cămăşilor populare - iile moldovenilor din diasporă. Vorbim despre Dorina Baltag, doctor în ştiinţe politice, lidera comunităţii „Noroc, Olanda” şi designerul Ana-Maria Eftodi, care au lansat, recent, un album virtual – „Ie călătorIE”, în care sunt adunate cele mai minunate călătorii ale conaţionalilor noştri. Un album care spune povestea şi legătura dintre ie şi proprietarul ei. Când şi cum au pornit în această aventură conaţionalele noastre, cum a fost scrisă prima filă a acestei poveşti, dar şi ce îşi propun să facă în viitor cele două moldovence, a aflat Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

Stabilită de mai mulţi ani dincolo de hotarele ţării, Dorina Baltag a creat o punte de comunicare cu Republica Moldova prin intermediul proiectelor sale. Unul dintre acestea a  fost lansat recent, iar complicele său este Ana-Maria Eftodi, designer, stabilită şi ea în regatul ţărilor de Jos. Este vorba despre albumul virtual – Ie călătorIE. Iniţial, îşi propuneau să identifice zece moldoveni din diaspora care să-şi spună istoria iei pe care o poartă. Astăzi se mândresc cu 50 de istorii şi spun că nu se opresc aici.

„Iniţial era o idee năstruşnică. Ziceam cu Ana-Maria - „Hai să vedem dacă putem să identificăm zece persoane”. Şi a fost foarte uşor. Ambele locuind peste hotare de mai mulţi ani, aveam în cercul nostru destule contacte şi persoane. Şi am început cu cercul cel mai drag de persoane, cu prietenele noastre. Eu cred că a fost uşor şi continuă să fi uşor în sensul în care oamenii se conectează. Fiecare interlocutor al nostru ne mai recomandă cel puţin trei persoane cu care am putea vorbi. Şi atunci când ele se încredinţează, eu doar le ascult. De câteva ori mi-au zis unele persoane că „eu nu am o istorie”, iar eu le-am zis doar să aibă încredere, pentru că eu voi asculta cu mult interes şi drag, iar apoi voi coase acea poveste a iei pe care o poartă. Pe moment am scris doar istoriile iilor, ale cămăşilor femeieşti”, spune Dorina Baltag.

„Ne apropiem cu paşi grăbiţi de numărul de 50 de istorii. Pentru că avem planuri măreţe, ne-am propus să adunăm 365 de istorii. Vrem să aducem acest proiect la noi niveluri. Am avut obiectivul principal la început de a ajunge la zece istorii, pentru că chiar nu ştiam cum va reacţiona lumea, cât de uşor va fi, câte de uşor se vor deschide şi vor povesti Dorinei toate istoriile pe care le ţin ascunse în gând şi în suflet. Oricum am ştiut că vom reuşi să adunăm multă lume frumoasă. Moldovenii noştri sunt peste tot şi au foarte multe de povestit, trebuie doar să le oferi această ocazie şi se vor deschide”, spune Ana-Maria Eftodi.

Cele două moldovence spun că nu se să vor opri doar aici, la albumul virtual la care lucrează în prezent. Îşi doresc mai mult, îşi doresc să editeze o carte care să imortalizeze toate istoriile iilor, spuse de moldovenii de pretutindeni.

„Ne-am propus în viitor să venim şi cu o carte. Cred că vom înţelege pe parcurs cum dorim să arate această carte. Cu siguranţă vrem să avem aceste istorii imortalizate şi într-un format fizic, într-o carte, pe care să o transmitem generaţiilor viitoare, copiilor noştri, de ce nu, care să poată învăţa despre tradiţiile noastre, despre aceşti oameni frumoşi care şi-au spus povestea”, mai spune Ana-Maria Eftodi.

Comentarii