Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

22 Oct. 2019 / 15:07

Fructele moldoveneşti sunt prezentate în premieră la o expoziţie din Spania

Merele, strugurii de masă şi prunele moldoveneşti sunt prezentate, în premieră, la expoziţia internaţională „Fruit Attraction”, care are loc la Madrid, Spania, în perioada 22-24 octombrie.

Un grup de producători şi exportatori de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct şi Dnestrovskii Fruct din oraşul Tiraspol, participă la expoziţia „Fruit Attraction” cu sprijinul Guvernului Suediei şi PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor de export de pe ambele maluri ale Nistrului” şi al Agenţiei de Investiţii.

Marketing, inovaţie, calitate şi cunoştinţe sunt cuvintele cheie ale ediţiei din acest an.

„Participarea la acest eveniment răspunde obiectivului nostru: plasarea Moldovei pe harta globală ca furnizor de încredere de fructe de înaltă calitate şi gustoase. O parte din membrii Asociaţiei au reuşit să exporte fructe în regiune. În acest context, vedem Fruit Attraction ca pe o platformă pentru întâlniri şi pentru promovarea ofertei noastre către noi comercianţi de fructe, în special din Europa de Vest şi Africa de Nord”, spune Adrian Cojocaru, directorul departamentului de marketing în cadrul Moldova Fruct.

Expoziţia este punctul de întâlnire pentru reprezentanţii comunităţii de afaceri, ce reuneşte 1.800 de producători de fructe şi legume şi 90.000 de oameni de afaceri din 130 de ţări.

Liubomir Vaipan, producător de struguri din Căinari, participă la expoziţie pentru a stabili relaţii cu retailerii din regiunea Europei de Vest.

„Avem o experienţă de trei ani de comercializare a strugurilor în această regiune, dar vrem să ne extindem. În prezent, reuşim să comercializăm 200 de tone de struguri anual pe piaţa Spaniei, o cantitate modestă, raportată la cât produce Moldova. La comercializare nu ne axăm pe o singură piaţă, vindem acolo unde ni se oferă un preţ mai bun. Fruit Attraction este o expoziţie mare, cu tradiţii unde se întâlnesc persoane interesate de domeniul fructelor, sperăm să găsim aici noi parteneri cu care să stabilim relaţii comerciale de lungă durată”, a spus producătorul.

Graţie eforturilor Asociaţiei Moldova Fruct şi partenerilor de dezvoltare, fructele moldoveneşti au cucerit noi pieţe, iar geografia exportului de fructe moldoveneşti s-a extins semnificativ în ultimii ani.

„Expoziţia din Madrid este o oportunitate excelentă de promovare a produselor noastre pe piaţa externă. Prin susţinerea acestei iniţiative ne propunem să contribuim la crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a spori competitivitatea lor, stimulând astfel exportul de mărfuri din regiune”, susţine Maxim Cataranciuc, managerul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor de export de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct întruneşte peste 170 de membri. Este cea mai reprezentativă asociaţie, care îşi orientează activitatea spre dezvoltarea sectorului horticol din Republica Moldova şi promovarea intereselor membrilor săi. 

Comentarii