Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Diaspora

01 Sep. 2020 / 20:00

IE Călătorie: Poveştile moldovenilor din diasporă care poartă ia în suflet şi în valiză

Dorina Baltag şi Ana-Maria Eftodi sunt două verişoare originare din Republica Moldova care acum sunt stabilite şi muncesc peste hotarele ţării noastre. În 2017, ele au dat naştere unei idei de a colecta poveştile iilor moldovenilor din diasporă. Mai multe despre aventura lor au povestit în cadrul unui interviu realizat de colega noastră de la Radio Moldova Oxana Gherman.

Din fragedă copilărie, Ana-Maria a fost mereu inspirată de verişoara sa Dorina, care era mai mare şi era mereu implicată în diverse activităţi. Mai mult, Dorina a călătorit în mai multe ţări pentru a învăţa sau pentru a lucra şi, fiind mai mare, a servit drept exemplu bun pentru verişoara sa în tot ce înseamnă a fi implicată şi a face ceva frumos pentru comunitate sau ţară.

„Eu cred că sămânţa din care urma să crească o comunitate şi de unde să culegem istoriile frumoase ale moldovenilor din diasporă era de mult timp în sufletul meu. Mi-aduc aminte ziua cand am luat legătura prin online. Eu eram în Franţa, iar Dorina în Olanda şi ne-am zis să facem acest proiect. Şi am început să povestim despre migraţie într-o cheie pozitivă”, îşi aminteşte Ana-Maria Eftodi.

Nu a fost un proiect care a început cu o foaie şi un pix, ci cu discuţiile dintre cele două. „Atunci, Ana-Maria se afla în Regatul Ţărilor de Jos şi deseori stăteam de vorbă la un ceai şi eu îi povesteam despre istoriile mele de călătorie şi cum în valiza mea se afla mereu câte o ie. De regulă, aceasta era împrumutată, pentru că noi, cu părere de rău, de la bunicile noastre nu am moştenit nicio cămaşă naţională. Discuţiile noastre au durat trei ani cu un fel de du-te-vino, până când în această pandemie s-au legat toate punctele şi am stabilit două teme: migratia şi tradiţia”, a spus Dorina Baltag.
 
Proiectul „IE Călătorie” a apărut şi din dorinţa de a da o altfel de imagine fenomenului migraţiei din Republica Moldova.

„Port mereu în suflet dorul de casă, dorul de cultură, de tradiţiile noastre. Ce putem face cu acest dor? Să-l lăsăm acolo uitat în suflet, în stare latentă, ori să îl plamădim în lucruri frumoase?! Asta ne-am propus: să creăm un produs frumos. IE Calatorie este o fuziune dintre dorul şi dragostea pentru tot ce înseamnă „acasă” şi dorinţa de a povesti despre migraţie altfel. Toate pentru că ne-am obişnuit să auzim mai multe poveşti triste despre migraţie, cum ar fi familii despărţite, momentele dificile şi greutăţile prin care trec moldovenii din diasporă. Noi ne-am propus să aducem lumină printre toate aceste istorii, să răspândim o căldură şi o dragoste aparte prin prisma poveştilor frumoase ale oamenilor care au ce să zică”, a mai adăugat Ana-Maria.
 
Chiar dacă la început colectarea şi redarea istoriilor conaţionalilor noştri din diasporă părea dificilă, realitatea a fost peste aşteptările fetelor. Dacă în prima etapă a fost stabilit obiectivul de a colecta 10 poveşti, acum, cu pas grăbit, numărul acestora se apropie de 50. 

„Am început cu moldovenii pe care îi cunoşteam, dar am avut norocul ca fiecare protagonist să mai cunoască alte trei-patru persoane”, a mai spus Dorina.

Dacă până acum eroii proiectului „IE Călătorie” au fost doar femei, autoarele proiectului au reuşit să găsească şi bărbaţi din Republica Moldova care poartă cu ei cămaşa în suflet şi în valiză. 

„Ne-am propus să adunăm 365 de istorii pentru anul viitor. Noi avem planuri mari şi vrem să aducem acest proiect la noi niveluri, să urcăm mai sus. Suntem destul de ambiţioase şi nu ne dorim să ne oprim aici, iar la această colecţie virtuală, ne-am propus ca în viitor să venim cu o carte care ulterior va merge din generaţie în generaţie”, a menţionat Ana-Maria. 



În cadrul proiectului, Dorina Baltag colectează istoriile şi are grijă să le transforme în poveşti, iar Ana Maria Eftodi, care este şi designer de meserie, are grijă de aspectul lor şi pentru fiecare erou creează o carte poştală care ar fi unică şi nu s-ar aseamăna cu celelalte. Poveştile pot fi citite pe pagina de Facebook: IE Călătorie.



Interviul integral îl puteţi urmări în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.
 

Comentarii