Ştiri

Sursa imaginii: facebook/Igor Sprincean

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

21 Iul. 2020 / 15:02

Igor Sprîncean, moldoveanul care cucereşte Grecia cu talentul său

Igor Sprîncean este un tânăr pasionat de artă, care cucereşte Grecia cu talentul său. S-a născut la Glodeni, iar la 15 ani se stabileşte împreună cu părinţii la Chişinău. De la vârsta de nouă ani se înscrie la şcoala muzicală, ca mai apoi să absolvească Facultatea de economie. A emigrat în Grecia când avea 26 de ani, cu planuri mari şi vise ambiţioase. Este pasionat de muzică, dans, pictură şi teatru. Cântă la vioară, pian, chitară şi puţin la acordeon. Deşi este economist şi serviciul de bază l-a obţinut în acest domeniu, deţine şi diploma de coregraf şi chiar împărtăşeşte experienţa sa cu moldovenii stabiliţi în Grecia care poartă în suflet dorul de casă. După cinci ani în care s-a stabilit la Atena, Igor Sprîncean a reuşit să-şi deschidă propria afacere, în care investeşte timp, cunoştinţe şi plăcere. Când şi cum le reuşeşte pe toate, află din interviu realizat de jurnalista Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova Actualităţi.

S-a îndrăgostit de Grecia încă din 2004, când a vizitat-o pentru prima dată. De atunci, periodic, o dată la trei sau la patru ani se reîntorcea pentru a-şi vizita părinţii, stabiliţi acolo, dar şi pentru a-şi „umple bateriile”.  Deşi spune că Grecia l-a cucerit şi i-a deschis noi posibilităţi şi perspective, recunoaşte că, în adâncul inimii, îi este dor de meleagurile natale, de Republica Moldova.

„Părinţii mei sunt în Grecia deja de 20 de ani. Eu am venit pentru prima dată în Grecia în 2004, împreună cu sora mea. O dată la trei-patru ani veneam la Atena în vizită, la odihnă. În 2014 am venit în Grecia pentru a căuta o viaţă mai bună şi am găsit-o. De aceea şi mai sunt aici, dar inima mea oricum stă în Moldova”, spune Igor Sprîncean.

Cu o diplomă în economie, studii muzicale şi dansuri, ajuns în Grecia, s-a angajat în calitate de coregraf. A început prin a preda dansurile latino-americane. Astăzi predă dansurile populare la Atena, practică economia în cadrul afacerii deschise recent şi redescoperă pasiunea de a picta. Dar cum se împacă cifrele cu arta şi de când a început această „prietenie?” – din copilărie, spune Igor. Şi de atunci merg în viaţă aşa, împreună, nedespărţite.



„Când am ajuns la Atena, aveam deja universitatea absolvită. Am diplomă de masterat şi de coregraf, însă nu eram centrat anume pe economie sau pe coregrafie. Aşa a fost, cred, destinul ca prima oară să predau dansurile. Mie mereu mi-au plăcut cifrele. La şcoală eram foarte bun la matematică. Prietenia şi dragostea pentru cifre a pornit încă de atunci, de pe băncile şcolii. Tot atunci am început ă practic şi dansurile. Arta şi şcoala au venit împreună şi aşa au şi mers, împreună, fără ca să las ceva”, mai spune moldoveanul.

Dragostea pentru frumos, pentru artă, i-a fost cultivată încă de mic copil de către părinţi. La nouă ani, împreună cu sora sa, au început să frecventeze dansurile. De atunci s-a îndrăgostit iremediabil de ele. Astăzi, cultivă dragostea pentru artă şi conaţionalilor noştri stabiliţi la Atena. Spune că doreşte să propage astfel tradiţiile şi cultura neamului moldovenesc şi dincolo de hotarele ţării.

„Activitatea mea de coregraf în Grecia a început a doua zi după ce am ajuns la Atena. Continuu deja şase ani. În acest moment predau dansuri populare, deşi am început cu dansurile latino-americane. De ce am ales dansurile populare? Fiindcă am decis ca atunci când colectivul de moldoveni va ieşi în scenă, să danseze dansuri folclorice, populare, ca să ducă cultura poporului nostru şi peste hotare”, menţionează Igor Sprîncean.

Şi pentru că este un om al artei şi al frumosului, în Grecia a început să se redescopere pe sine şi abilităţile sale. Aşa a ajuns să picteze, dar şi să facă teatru de animaţie. Totul începe de la o simplă întrebare: „Ce ar fi dacă?” – spune Igor Sprîncean.

„Pentru mine teatrul de păpuşi era ceva complet nou. E o formă de artă destul de interesantă – prin mişcări minime să transferi sau să redai maximum emoţie. În Grecia s-a creat şi posibilitatea, şi timpul, şi o dorinţă mai mare, mai determinată de a începe şi de a acumula cunoştinţe şi în domeniul picturii. Într-un timp scurt am parcurs un drum destul de mare. Am început de la schiţe, figuri geometrice, iar după aceea am trecut la natura moartă. În total am adunat în colecţia mea 15 tablouri”, spune conaţionalul nostru.

Grecia i-a oferit posibilitate să-şi pună în practică şi dorinţa adolescentină de a-şi crea propria afacere. Astfel, a ajuns să deschidă în parteneriat cu o prietenă o afacere în domeniul alimentar.

„Mereu am dorinţă de a investi sursele, forţele mele, în mine. Consider că asta este cea mai bună investiţie şi asta este şi o plăcere foarte mare. Pentru mine odihna este munca pe care o fac pentru propria plăcere şi asta fac cam în fiecare zi. Când mă ocup de companie, pentru mine este o plăcere şi eu mă odihnesc. Când dansez, chiar dacă necesită un efort fizic, eu mă odihnesc psihologic, când pictez sau când fac teatru pot să meditez. În tot ce fac este o balanţă”, mai spune Igor Sprîncean.



Şi, deşi se simte fericit şi realizat în Grecia, spune că dorul de casă nu îl lasă niciodată. De Moldova îl leagă senzaţia pe care o simte atunci când este acasă. Aici, în ţara natală, îşi umple sufletul de frumos şi de „acasă”, ca să aibă ce oferi reîntors în Grecia.

„De Moldova mă leagă senzaţia pe care o trăieşti când eşti acasă, plăcerea pe care o simţi că vorbeşti aceeaşi limbă cu semenii tăi, că ai aceeaşi cultură cu oamenii din jur”, a mai declarat conaţionalul nostru stabilit în Grecia, Igor Sprîncean.

Comentarii