Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

20 Mar. 2020 / 15:57

Îndemnul moldovenilor din diasporă pentru cei de-acasă

Conaţionalii noştri din diasporă stau acasă şi îi îndeamnă şi pe cei dragi din Republica Moldova să respecte cerinţele autorităţilor şi să stea acasă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Daria Căpăţână, este studentă la una din Universităţile din Danemarca, iar în aceste zile stă în casă şi este solidară cu toată lumea.

„Mă aflu acum în al doilea cel mai mare oraş din Danemarca, în Aarhus. Din data de 11 martie, autorităţile daneze au anunţat că din 13 martie va fi decretată stare de carantină, respectiv sunt în a şaptea zi de carantină. Cei din Danemarca stau acasă, în afară de angajaţii sectoarelor importante, precum medicină, poliţie, serviciilor de urgenţă, cei care asigură bunul mers al lucrurilor în contextul epidemiei de coronavirus. Aici măsurile de precauţie necesare au devenit treptat mai exigente şi mai severe. Sfatul meu este să aveţi grijă de voi şi de cei dragi”, a spus Daria Căpăţână

O altă colegă care s-a autoizolat este Cristina Sibov din Franţa. De câteva zile Cristina stă acasă, dar continuă să înveţe de la distanţă.

„Începând cu ziua de luni ale acestei săptămâni stau acasă, pentru că universităţile sunt închise atât pentru studenţi cât şi pentru personal, la fel ca şi grădiniţele şi şcolile. Toată ţara este obligată să se supună măsurilor de autoizolare conform decretului din 17 martie, măsurile de autoizolare sunt obligatorii până pe data de 31 martie. În caz de ieşire nemotivată din autoizolare poţi primi o amendă care se ridică până la 135 de euro şi chiar mai mult. Dacă vrei totuşi să ieşi trebuie să semnezi un formular în care specifici şi motivul ieşirii care poate fi motiv de sănătate, ca să cumperi produse alimentare şi dacă eşti obligat să mergi la lucru.Toate aceste măsuri drastice sunt toate pentru a încetini propagarea virusului. Universitatea unde învăţ a fost reactivă la măsurile de autoizolare şi a pus la dispoziţia noastră toate resursele necesare pe o platformă de care ne folosim deja, aşa că rămân în izolare şi vă îndemn şi pe voi cei din Moldova, să rămâneţi acasă ”, a relatat Cristina Sibov.

Şi Ruxanda Vâhrez din Portugalia ne îndeamnă să fim calmi, informaţi şi să respectăm măsurile de protecţie pentru a depăşi cu bine această pandemie.

„Eu am rămas pozitiv surprinsă de responsabilizarea în special a tinerilor care a avut loc începând cu săptămâna trecută, încă înainte ca guvernul să anunţe măsuri stricte de carantină. Viaţa continuă, în multe aspecte ca şi înainte doar că în izolare suntem în perioada studiilor şi a muncii în pijamale în faţa calculatorului, cursurile universitare au trecut în mediul online, companiile cărora activitatea le permite, funcţionează acum de la distanţă. Aşa stau lucrurile în Portugalia. În perioada de carantină, sfatul meu este ca cetăţenii să aibă grijă de sănătate şi să stea acasă”, spune tânăra. 

Conaţionala noastră care este stabilită în Italia, Nadejda Lazăr spune că situaţia acolo este una alarmantă, astfel ea recomandă cetăţenilor din Republica Moldova să fie responsabili şi să respecte toate măsurile impuse de autorităţi.

„Aici situaţia este foarte gravă. Nu ştim cât va dura, dar este periculos, nu se găsesc măşti, nici în farmacie.Noi nu ieşim din casă şi nici nu se permite. Unicul lucru pe care îl  poate face populaţia din Republica Moldova, este să stea acasă, să respecte igiena şi să evite contactul cu persoane în general, doar în acest fel va putea fi gestionată situaţia”, a spus Nadejda Lazăr.

Menţionăm că numărul persoanelor infectate la nivel mondial cu noul tip de Coronavirus este în permanentă creştere. Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depăşit pragul de 244 de mii.

Comentarii