Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Ion Răileanu

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

20 Sep. 2020 / 16:00

Iurie Răileanu, coregraful cu origini basarabene care dansează româneşte în Italia

Iurie Răileanu este pasionat de dansul popular încă din copilărie. A făcut parte din ansamblul Izvoraş din localitatea de baştină Cubolta din raionul Sângerei ca mai apoi să reunească românii de pe ambele maluri ale Prutului în ritm de dans la Torino, Italia, acolo unde a emigrat la vârsta de 17 ani. Cum a reuşit să le cultive dragostea faţă de dans şi de tradiţiile strămoşeşti moldovenilor aflaţi departe de casă, aflăm de la Iurie Răileanu, protagonistul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, realizată de jurnalista Oxana Gherman Roşca, pentru Radio Moldova.

Chiar dacă nu a fost uşor şi a trebuit să facă multe sacrificii, totuşi, Iurie Răileanu a reuşit încă în 2009 să înfiinţeze o şcoală de dans popular în Italia, iar în 2011 a fondat deja grupul de dansatori Vatra, în care se regăseau români de pretutindeni stabiliţi în apropierea oraşului Torino. Pentru că numărul doritorilor şi cel al admiratorilor dansului popular era în creştere, în 2016 conaţionalul nostru, împreună cu alţi membri, înfiinţează Asociaţia „Primo Passo”, cu scopul de a promova folclorul românesc. Din păcate, pandemia a afectat şi activităţile culturale din cadrul centrului, dar nu a reuşit să le stopeze. Timpul petrecut în izolare a fost prielnic pentru naşterea unor noi proiecte, spune moldoveanul.  

„În perioada pandemiei nu am stat degeaba. Ne-am ocupat mai detailat de tot ce ţine de administrare şi contabilitate, la fel am făcut lecţii on-line. Pe 4 mai am redeschis activităţile cu toate măsurile impuse de statul italian. Am început şi o campanie de donaţie ca să putem acoperi măcar o lună de chirie, iar lumea ne-a susţinut. Pe 3 septembrie s-a încheiat campania, dar o vom reaprinde uşor-uşor, pentru că încă nu am scăpat de toate problemele. Încercăm să ne adaptăm tuturor regulilor pentru a ne desfăşura mai departe activitatea. Cultura nu trebuie să piară”, spune Iurie Răileanu.

Şi pentru că fiecare cetăţean, fie el moldovean, român sau italian care îşi doreşte să deprindă arta dansului să o poată face, acum doi ani, conaţionalul nostru a lansat un proiect în mediul on-line – „Dansează româneşte”. Proiectul vine să predea baza dansului moldovenesc tuturor celor care îşi doresc să înveţe să danseze.

„Proiectul „Dansează româneşte” presupune lecţii on-line despre cum să deprindem dansurile populare. Am pregătit primele zece lecţii de bază despre cum să dansăm hora, sârba, ca să dăm o bază oamenilor. Caut dansatori, coregrafi care să mă ajute la dezvoltarea acestui proiect din Republica Moldova, România. Am început cu video-rile respective după care, când proiectul va lua amploare, vom face şi off-line, ca toţi cei dornici să poată învăţa direct de la cei mai buni coregrafi din Republica Moldova şi România”, mai spune Iurie Răileanu.

Şi chiar dacă încă din adolescenţă se află departe de patrie, conaţionalul nostru spune că poartă dragostea faţă de Republica Moldova mereu în inimă.

„Din păcate am fost cu mulţi ani în urmă în Republica Moldova, dar sunt mereu cu gândul la ţara mea. Sper ca atunci când va fi posibil să pot reveni acasă, în localitatea de baştină”, mai spune Ion Răileanu.  

Comentarii