Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

10 Iul. 2020 / 15:01

„Lagărul 33”, romanul scris de Lilia Bicec, cucereşte Italia

După ce a cucerit cititorii din Republica Moldova, cel mai recent roman scris de jurnalista şi scriitoarea Lilia Bicec, „Lagărul 33”, cucereşte şi Italia. Scris în două limbi, română şi italiană, romanul care reflectă masacrul prizonierilor din cel de-al Doilea Război Mondial a obţinut de curând un premiu internaţional. Cum a aflat că romanul pe care l-a scris a fost premiat, dar şi ce planuri de viitor are, aflăm de la moldoveanca Lilia Bicec, protagonista emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

Emoţii de bucurie trăieşte în această perioadă jurnalista şi scriitoarea Lilia Bicec, stabilită de mai mulţi ani în Italia, Brescia. Şi asta pentru că de curând a fost anunţată că una din cărţile sale, „Lagărul 33”, a obţinut un premiu internaţional. Precizăm că Lilia Bicec a editat trei cărţi până acum. Acestea au fost scrise atât în română, cât şi în italiană. A debutat cu „Testamentul necitit”, fiind urmat de „Bumerang”, iar „Lagărul 33” este lucrarea cea mai recentă, care s-a aflat mai mult timp în topul vânzărilor la una din librăriile de la Chişinău, iar acum cucereşte Italia.

„A fost probabil cea mai mare surpriză. În această perioadă de pandemie nici nu ştiam ce să cred. Când am citit mesajul din poşta electronică nu înţelegeam de unde şi nici nu realizam că este adevărat ceea ce citesc, până nu am văzut un alt mesaj de la editura care a înaintat romanul, prin care mă anunţa că am luat premiul „Pentru cea mai bună dramă”, spune Lilia Bicec.



Urma să participe, alături de soţul său, la o ceremonie grandioasă de înmânare a premiilor, dar din cauza pandemiei de COVID-19, care a afectat grav Italia, evenimentul s-a amânat pentru 12 septembrie. Între timp, moldoveanca spune că nu pierde timpul în zadar, dar lucrează la schiţa unei noi cărţi.

 

„În acest moment nu am niciun manuscris, dar de mult timp îmi doresc să abordez tema legată de rolul femeii, rolul de mamă. Deocamdată am doar nişte schiţe mici, dar sper să revin la ele. Am nişte întrebări în suspans la care nu ştiu dacă scriind îmi vor răspunde mie personal, dar zic şi cred că întrebările pe care mi le pun eu uneori şi le pun multe femei. Nu ştiu dacă îmi va reuşi să redau ceea ce îmi doresc, pentru că, deşi suntem în secolul 21, totuşi mai există femei maltratate, mai există lipsă de dragoste”, mai spune Lilia Bicec.

„Lagărul 33” este o carte ce revendică valoarea mărturiei istorice în speranţa că sacrificiile atâtor oameni uitaţi vor rămâne ca un avertisment pentru generaţiile viitoare, astfel încât ororile de cândva să nu se mai repete niciodată, spune autoarea. Ea invită cititorii din Republica Moldova să cunoască istoria protagonistului romanului, Vittorio Monttini, prizonier de război de origine italiană, unul dintre puţinii supravieţuitori ai hecatombei de la Bălţi, deportat în Siberia împreună cu familia sa.

Alte detalii despre romanul „Lagărul 33”, dar şi cum a făcut faţă pandemiei scriitoarea din Moldova, Lilia Bicec, aflaţi din emisiunea „Scrisori pentru acasă” de pe trm.md sau AICI.

Comentarii