Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Lea Art

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

28 Sep. 2020 / 09:00

Lea Chirinciuc, conaţionala noastră care a deschis o galerie în inima Parisului

A reuşit să deschidă o galerie moldovenească în inima Parisului, fiind ferm convinsă că e de datoria sa să promoveze cartea de limbă română în Franţa şi obiectele de artizanat ale meşterilor populari de acasă, iile, tablourile pictorilor originari din Moldova. Vorbim despre moldoveanca Lea Chirinciuc, care de şase ani a deschis uşile „Galerie Moldave” pentru admiratorii de frumos şi pentru cei care vor să cunoască mai multe despre ţara noastră. Pentru că este ambiţioasă, concetăţeana noastră are planuri grandioase să îşi extindă afacerea în mai multe oraşe, dar deocamdată atât din cauza pandemiei, cât şi din alte motive obiective, realizarea acestui vis nu este posibilă. Cum a fost acest drum pentru ea şi cum afectează pandemia activitatea sa, ne spune Lea Chirinciuc, într-un interviu realizat de jurnalista Oxana Gherman Roşca, în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

După ce a absolvit două facultăţi în Franţa, a călătorit şi a aflat multe lucruri interesante despre francezi, i-a venit ideea de a aduce o parte din ţara sa încolo, în Franţa. A mers în Franţa acum 15 ani să îşi facă studiile, apoi s-a regăsit şi ai reuşit să creezi o mică Moldovioară în inima Parisului. „Toate au derulat frumos, ca în ritm de dans”, îşi aduce aminte Lea.

„Ideea de a deschide o galerie de artizanat la Paris mi-a venit după ce am descoperit că noi nu avem aşa ceva aici, nu avem un colţişor de unde am putea cumpăra şi acelaşi ulcioraş, şi aceeaşi ie, lucrări făcute în Moldova. Sunt şase ani de când am fondat „Galerie Moldave”. Acum trei ani am deschis împreună cu mama şi sora mea în Italia, la fel o bucăţică de Moldovioară, la fel cu artizanat şi o mică librărie. Şi mama, şi sora mea sunt inima galeriei din Italia. Îmi doresc foarte mult să aduc cât mai multă artă, carte românească, pentru că avem oameni minunaţi acasă, şi peste hotare la fel, dar toate se fac încet, cu chibzuinţă”, spune Lea Chirinciuc.

Spune că galeria pe care o conduce îi este o a doua casă. O aseamănă cu un copil care, ca să crească, trebuie îngrijită şi tratată cu dragoste, dedicaţie.

„Pentru mine galeria este un copil. Şi în fiecare zi îl îngrijesc, îl mângâi şi îl adorm ca să crească. Am construit aceasta „casă” cu pasiune, cu răbdare, cu ambiţie, pentru că voiam din tot sufletul să dau viaţă acestei galerii. Îmi imaginam şi oamenii care o să-mi păşească pragul. Am avut ocazia să fac cunoştinţă cu prietena şi asociata cu care colaborez acum. Este din România şi a adus la Paris creaţiile românilor. Am dat de ea pe reţelele de socializare. Suntem şi astăzi împreună, împărţim spaţiul şi ne ajutăm. Sincer, dacă nu am fi două, ar fi mai greu”, mai spune moldoveanca.

Sprijin în vremurile grele, dar şi cei alături de care îşi împarte bucuria sunt ei – familia ei. Fiecare are rolul său şi fiecare contribuie la dezvoltarea galeriei, aflate în inima Franţei.

„Sunt susţinută mult de familia mea. Tatăl meu mă ajută cu livrările, mama, soţul, sora îmi sunt mereu alături, iar prietenii mă susţin prin fiecare lucru pe care îl cumpără. Şi mă bucură enorm că prietenii mei sunt şi clienţii mei”, povesteşte Lea.   

Franţa, grav afectată de pandemia de COVID-19, a lovit dur mai cu seamă în mediul de afaceri. Lea Chirinciuc spune că nici „Galerie Moldave” nu a scăpat de efectele nefaste ale noului tip de Coronavirus, totuşi, spune ea, pandemia i-a adus şi un „dar” deosebit – timp în care au putut să creeze un site al galeriei, de pe care oameni din diferite colţuri ale lumii să poată face comenzi on-line.

„Pandemia ne-a marcat foarte mult, în deosebi emoţional. Ne-a anulat practic toate evenimentele. Şi acum încercăm să ne unim, să mai facem nişte proiecte împreună, dar nu ştim ce o să fie mâine şi, deci, nu ne putem face planuri grandioase. Rămânem şi noi să fim optimişti şi sănătoşi. Pandemia a făcut însă şi bine. Am reuşit să punem în aplicare mai multe planuri lăsate pe mâine. Acum, pe timp de pandemie, soţul a reuşit să creeze site-ul galeriei, iar oamenii pot acum în linişte să-şi plaseze de acasă comenzile. Asta a fost cel mai frumos ce a putut să ne ofere pandemia”, a spus Lea Chirinciuc.

Spune că este o ambiţioasă şi pe bună dreptate. Nu se opreşte aici şi îşi doreşte cu ardoare să deschidă noi galerii în oraşele Franţei.  

„Râvnesc să deschid alte mici galerii. Problema cea mai mare este omul potrivit la locul potrivit, omul care va dori sa ţină în braţe acest proiect, să i se dedice. Nu am găsit încă omul potrivit în oraşele în care mi-am schiţat acest proiect, dar într-o zi cu siguranţă îl voi găsi”, a conchis Lea Chirinciuc.

Comentarii