Ştiri

Sursa imaginii: facebook

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Diaspora

11 Iun. 2020 / 12:05

Lilia Roşanu, stabilită la Viena, a devenit cunoscută prin măştile de protecţie pentru copii

Lilia Roşanu este croitoriţă şi, acum aproximativ doi ani, s-a stabilit cu traiul la Viena, în Austria. Pe timp de pandemie, a devenit cunoscută datorită măştilor pe care le coase atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Lilia are mai multe proiecte la care lucrează actualmente, iar unul dintre acestea ţine de crearea unui brand de haine pentru copii. Lilia Roşanu este protagonista emisiunii „Scrisori pentru Acasă” de la Radio Moldova, realizată de jurnalista Oxana Gherman Roşca.

Lilia Roşanu povesteşte că este o persoană flexibilă care s-a adaptat uşor la noul mediu de trai, iar acest lucru se datorează şi faptului că persoanele dragi ei sunt stabilite acolo de mai mult timp.

„Pentru mine a fost uşor, deoarece soţul m-a ajutat şi m-a susţinut. Eu, fiind o persoană flexibilă, m-am adaptat foarte uşor. Faptul că îi aveam pe cei dragi lângă mine mi-a permis să nu simt singurătate, dor de casă sau probleme ca să nu pot să mă adaptez la traiul şi la societatea de aici. Oamenii sunt foarte primitori. Nu m-am confruntat cu ideea ca cei de aici să facă diferenţă că sunt străină. Te acceptă aşa cum eşti, sunt amabili. Chiar dacă nu cunosc bine limba, pentru că am făcut doar un curs de germană, când nu mai ştiu ce să spun, vorbesc în engleză şi ei se adaptează uşor. Fiind cu paşaport biometric, neavând permis de reşedinţă, a trebuit să aştept mai mult timp decât alţii. Am primit viza în opt luni. După ce am primit acest permis, am început să lucrez cu soţul meu. De când am venit aici, am făcut un site, doar că nu m-am axat foarte mult pe această idee, deoarece nu eram sigură că pot presta servicii de croitorie”, a menţionat Lilia.De când s-a început pandemia, moldoveanca şi-a adaptat activitatea la necesităţile oamenilor. Iscusita meşteriţă a început să coase măşti personalizate pentru copii, iar mai târziu şi pentru adulţi.

„Înainte de a coase aceste măşti pentru copii, mai lucram la un atelier de croitorie pentru un brand al Vienei. O doamnă din Rusia are aici ateliere, unde coase rochii de seară, pentru că în Viena sunt foarte multe baluri.  Intrând în această pandemie, aveam de cusut măşti pentru sărbători, dar îmi era greu, pentru că se apropia naşterea. Copilul meu, văzându-mă că cos măşti, a zis că vrea o mască. Am mers şi am cumpărat trei feluri de ţesătură pentru copii. M-am gândit: de ce să nu fac şi pentru alţi copii. Am făcut pentru nepoţei, am postat pe site şi aşa, din mămică în mămică, s-au anunţat, iar timp de o lună, fără repaus, cos măşti pentru copii, dar şi pentru maturi”, a spus Lilia Roşanu.

O altă activitate interesantă a Liliei Roşanu este confecţionarea de jucării, şi anume, hipopotami. Colecţia în cauză are şi un nume - Hipomagic.

„Această idee cu jucăriile este a soţului. M-a implicat pe mine să fac astfel de jucării, anume din piele, pentru că sunt mai practice decât cele din pluş. Soţul m-a inspirat şi a ieşit un lucru foarte bun. Ele pot fi nu doar pentru copii, dar şi pentru maturi. Ele pot fi ca accesoriu. Acum, optăm pentru personalizare. Umplutura este antialergică. Pe viitor putem să le dăm şi la un magazin. Suntem abia la început”, a mai spus moldoveanca.Lilia duce dorul casei părinteşti, oamenilor dragi care au rămas în Republica Moldova şi speră să-i poată revedea cât mai curând.
 

Comentarii