Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

15 Iul. 2020 / 11:21

Lucia Bartkiene, promotoare a tradiţiilor şi obiceiurilor moldovenilor în Lituania

Nestemata ascunsă a ţărilor baltice, Lituania, i-a devenit casă. Aici şi-a construit cariera, aici s-a dezvoltat, şi-a întemeiat familia şi şi-a făcut prieteni. Tot aici, protagonista emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, Lucia Andrievshi Bartkiene, a înregistrat încă în 1989 prima asociaţie a comunităţii moldoveneşti dincolo de hotarele ţării. Astăzi, Asociaţia de Limbă şi Cultură Română „Dacia”, condusă de Lucia Bartkiene, adună în jur de 70 de cetăţeni atât din Republica Moldova, cât şi din România. Împreună fac cunoscute obiceiurile şi tradiţiile moldoveneşti dincolo de hotare ei, îi ajută pe tinerii care ajung în Lituania la studii să se acomodeze mai uşor şi participă la diverse proiecte sociale destinate diasporei. Jurnalista Oxana Gherman Roşca a aflat cu ce îşi ocupă timpul Lucia Bartkiene în această perioadă, dar şi cât de cunoscuţi sunt conaţionalii noştri din Lituania.

Jurnalistă de profesie, ajunsă pe meleagurile Lituaniei, moldoveanca Lucia Andrievshi Bartkiene a îmbrăţişat în scurt timp şi profesiile de ghid turistic şi translator. Timp de 12 ani a reflectat activitatea moldovenilor, dar şi a altor comunităţi din Lituania prin materialele ce le realiza în calitate de jurnalist. Marele său regret este că astăzi o astfel de emisiune nu mai există în ţara baltică, dar spune încrezătoare că va face tot posibilul pentru a redeschide una nouă.

„Am vorbit on-line cu directorul televiziunii naţionale din Lituania, dar şi mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor naţionale. Ne dorim să reînnoim o emisiune pentru comunităţile naţionale mai puţin numeroase. Dacă pentru polonezii din Lituania, pentru ruşi, ucraineni şi evrei sunt emisiuni, atunci pentru moldoveni, români, nemţi, tătari acestea nu există. Din 2009, singura emisiune de acest gen, la care am muncit şi eu în calitate de jurnalist, s-a închis. De atâţia ani tot vorbim şi depunem proiecte. Desigur că acum s-a mai schimbat modul de a prezenta aceste emisiuni, ştiri despre comunităţile naţionale, dar ne dorim să avem această emisiune, indiferent de durata ei. Toată comunitatea de moldoveni şi români o aşteaptă”, spune Lucia Bartkiene.

De ceva timp şi-a stopat activitatea de jurnalist şi făcea ceea ce îi plăcea mai mult – traducea şi ghida turiştii veniţi să cunoască Lituania. Astăzi însă, ţinând cont de pandemia ce s-a abătut asupra lumii, care şi-a răsfrânt efectele negative în mare parte asupra sectorului turismului, practic a rămas fără un loc de muncă. Încrezătoare, spune însă că astfel are posibilitatea să înveţe mai multe despre istoria Lituaniei şi să se pregătească astfel pentru sezonul turistic de anul viitor.

„În prezent, situaţia ghizilor din Lituania este foarte negativă. Turiştii nu mai vin şi nu vor mai fi prezenţi aici. Dacă anul trecut a fost un an foarte bun pentru turism, pentru ghizi, atunci anul acesta probabil nu vom avea grupuri din Europa. Totul este închis şi probabil aşa va rămâne şi la toamnă. Toate prietenele şi colegii mei sunt acum fără serviciu şi ne rămâne probabil numai să ne pregătim pentru anul viitor. Traducem, mai suntem angajaţi la traduceri, dar tot mai puţini”, mai spune moldoveanca.

Conduce prima asociaţie a diasporei moldoveneşti înregistrată peste hotarele ţării care anul trecut, în 2019, a înregistrat 30 de ani de activitate. Îndemnată de mama sa, în 2011, anul în care Republica Moldova şi Lituania au împlinit 20 de ani de independenţă, Lucia Bartkiene a adus din Republica Moldova o cruce de piatră, pe care a montat-o pe renumita „Colină a Crucilor” din Lituania, care numără peste 500 de mii de cruci din întreaga lume. De atunci, a devenit o tradiţie ca, an de an, împreună cu membrii asociaţiei, să viziteze crucea de piatră de Cosăuţi a moldovenilor.

„Este o tradiţie frumoasă să vizităm „Colina crucilor” unde este crucea moldovenilor. Nu pot să nu îmi amintesc de mama mea, pe care am pierdut-o chiar acum în martie. Iniţiativa a fost a ei să aducem crucea de piatră de Cosăuţi aici, în Lituania”, mai spune conaţionala noastră.


Puţini la număr, dar extrem de valoroşi prin ceea ce fac, astăzi la cele mai importante sărbători asociaţia pe care o conduce Lucia Bartkiene adună aproximativ 70 de persoane de pe întreg teritoriul Lituaniei. La evenimentele mai mici vin 40-50 de persoane, spune ea.

„Ştiu că în Lituania locuiesc mult mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, în jur de 500. Îi invităm mereu şi pe cetăţenii români care locuiesc aici. Nu suntem mulţi, nu suntem numeroşi şi atunci când facem o sărbătoare tradiţională e foarte interesant când participă mai mulţi vorbitori de limba română. Vin şi lituanienii, polonezii care posedă limba, membrii altor comunităţi. Sunt foarte interesante sărbătorile noastre tradiţionale. E interesant când fiecare vine cu inima deschisă, cu o felicitare, o povestire nouă”.

 

Lucia Bartkiene este originară din oraşul Soroca. Ulterior s-a stabilit cu traiul la Chişinău, împreună cu părinţii. Studiază mai apoi la Sankt-Petersburg, unde absolveşte facultatea de cinematografie şi televiziune, iar în 1981 îşi urmează soţul în Lituania, ţara în care se simte realizată nu doar pe plan personal, dar şi profesional. Lucia Bartkiene activează în calitate de jurnalistă la televiziune, iar mai apoi obţine licenţa de ghid şi de traducător. Este preşedinta Asociaţiei de Limbă şi Cultură Română „Dacia”, prima asociaţie a comunităţii moldoveneşti înregistrată dincolo de hotarele ţării.

Comentarii