Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

25 Mar. 2020 / 09:07

Luptă pentru vieţile oamenilor, cu preţul propriei vieţi

Sunt în prima linie, în cea mai crâncenă luptă, cea pentru vieţile oamenilor. Sunt conştienţi de riscuri şi consecinţe dar au dat jurământul lui Hippocrate iar asta înseamnă mai mult, decât exercitarea profesiei. Medici din toata lumea, încearcă în aceste momente să ţină piept valului imens de pacienţi infectaţi cu Covid-19 şi inevitabil mulţi dintre ei ajung să se infecteze. Avem confirmate cazuri de infectare a medicilor moldoveni aici în ţară dar şi în alte state ale lumii. Unul dintre ei este Ştefan Botnaru, medic moldovean, care activează într-un spital din Barcelona, relatează Mesager.

De trei ani este medic de familie, într-un centru de asistenţă primară din Barcelona. Deseori face gărzi de noapte, în cadrul unităţii de primiri urgente, unde a şi fost infectat cu noul tip de Coronavirus. Din fericire, are o formă uşoară de manifestare a bolii şi se tratează, acasă, în autoizolare. Aşteaptă cu nerăbdare să se refacă pentru a reveni pe câmpul de luptă, alături de colegii săi, cu noi forţe şi multă încredere că...totul va fi bine!

„Sunt autoizolat deja de 11 zile, nu interacţionez absolut cu nimeni. Prietenii îmi fac cumpărăturile şi mi le lasă la uşă, fără ca să înteracţionez cu ei. La fel este foarte importantă şi igiena personală şi igiena locuinţei. Deci, vreau să vă spun că eu nu fac parte din categoria de risc, respectiv, prezint o evoluţie uşoară a bolii şi iau doar un tratament simptomatic”, a relatat Ştefan Botnaru.

Din spusele lui Ştefan, situaţia este dramatică în Spania iar din 14 martie, cei 46 de milioane de spanioli sunt supuşi unei izolări stricte şi nu pot ieşi din casă decât singuri şi doar pentru a cumpăra produse de primă necesitate. Medicul este convins că doar conştientizarea, poate stagna pandemia.

„Infecţia cu noul coronavirus este o patologie încă prea puţin studiată la momentul dat, iată de ce este foarte important să avem o atitudine serioasă faţă de această patologie. Ultimele studii arată că coronavirusul este de patru ori mai contagios decât gripa sezonieră şi cea mai bună prevenţie este ca toata lumea să stea acasa”, a menţionat medicul.

Chiar dacă este în autoizolare continuă să comunice cu pacienţii săi, prin intermediul reţelelor de socializare, încercând să îi ajute atunci când îi solicită sfaturile. În acelaşi timp, gândurile lui cele mai calde zboară spre Moldova, la cei dragi dar şi la colegii de breaslă, cărora le ţine pumnii cu tărie.

„Stimaţi colegi, vă doresc să aveţi grijă de sănătatea voastră şi să ţineţi piept acestei provocări cu care ne confruntăm în întreaga lum”, a spus Ştefan Botnaru.
De menţionat că Spania a raportat astăzi un nou record de decese cauzate de coronavirus într-o zi, cu 514 noi morţi înregistraţi în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică bilanţul total la 2.696

Comentarii

Ultimele Ştiri

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 18:00

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 17:15

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 15:02

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Vezi arhiva