Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Diaspora

24 Iun. 2020 / 14:25

Medicul Rodica Gassinger-Razmeriţa: Uităm şi de noi când vine vorba de viaţa unui pacient

Rodica Gassinger-Razmeriţa a părăsit Republica Moldova după absolvirea facultăţii de medicină. Deşi a mers în Austria, ţara în care era stabilită mama sa, Rodica şi-a ales singură drumul pe care să-l parcurgă şi chiar dacă la început râvnea la meseria de asistentă medicală, concetăţeanca noastră a ajuns doctor cu acte în regulă. Actualmente, domnia sa asistă mămicile în sala de naşteri, predă ginecologia la Facultatea de Medicină a Universităţii „Sigmund Freud” din Viena şi este implicată în mai multe proiecte sociale. Rodica Gassinger este protagonista emisiunii „Scrisori pentru Acasă” de la Radio Moldova, realizată de jurnalista Oxana Gherman Roşca.

„Momentul în care am ajuns în Austria, pe timpurile acelea, în 2007, era ceva foarte greu de obţinut. Şi îmi aduc aminte foarte bine că aveam nişte emoţii de nedescris. Nu ştiam ce mă aşteaptă, ce greutăţi, ce piedici, câtă muncă stă în faţă pentru a ajunge unde doream. Am fost întodeauna o persoană foarte ambiţioasă şi încăpăţânată. Am început de la visuri mici, am început să lucrez la realizarea lor. Mi-am permis să lupt şi să îndrăznesc să visez la mai mult, fiindcă nu există nu pot, există nu vreau. Asta îmi spunea mama mea şi după asta şi mă orientam. Visul meu era să ajung să lucrez ca soră medicală. Terminasem studiile la „Nicolae Testemiţanu” şi, ca fiecare, mă gândeam că păcat ar fi după atâţia ani de studii să renunţ. Cunosc multe persoane care au încercat şi nu au reuşit, dar mi-am spus că e norocul lor. Până nu încerc, eu nu cred. Aşa a început povestea mea”, a povestit Rodica.

Rodica Gassinger-Razmeriţa spune că nu ştia limba când a ajuns în Austria, însă a muncit, a acumulat informaţii şi a mers să echivaleze diploma obţinută în Republica Moldova, pentru ca ulterior să obţină un loc la rezidenţiat în Austria.

„Trebuie să cunoşti limba pentru a putea răspunde la întrebările examinatorului. Apoi se examinează diploma, se dă un examen de 365 de întrebări multiple şi, după orele din program, se calculează câte examene să dai ca să echivalezi diploma. Patru examene erau obligatorii şi eu am avut încă patru. În momentul în care am echivalat-o, am avut posibilitate să dau actele, să primesc un loc la rezidenţiat”, îşi aminteşte moldoveanca.

Persoanele care au încurajat-o şi ajutat-o să creadă în acest vis frumos a fost mama şi soţul său, care era şi el student la medicină.

„Mama mea a fost persoana care mereu a fost alături şi m-a susţinut în orice alegere a vieţii. La fel, în Austria, după o jumătate de an, mi-am cunoscut viitorul soţ, care era şi el student la medicină. Împreună am luptat şi am încercat să reuşim ambii: eu să-mi egalez diploma, el să finalizeze studiile. Un lucru extraordinar e că noi am avut ultimul examen în aceeaşi zi şi am sărbătorit cu mare bucurie acest succes”, a menţionat protagonista emisiunii.

Începutul pandemiei pentru familia unor medici a fost unul complicat. Mereu preocupaţi de subiectul infecţiei cu COVID. Dacă pentru unii cetăţeni pandemia a însemnat să stea acasă cu familia, Rodica mărturiseşte că acele momente pentru medicii care se află în prima linie erau dificile.

„Încercăm tema să o minimalizăm la maximum, să o lăsăm să fie una de serviciu. La început, orice minut eram preocupaţi de această temă, deoarece căutam foarte multe studii, informaţii, care se schimbau în orice moment. Aveam diferite algoritmuri de cercetare, care erau transmise de la serviciu şi trebuiau studiate. Pentru mulţi cetăţeni a fost o posibilitate de a sta acasă. S-au bucurat să stea cu copiii, să petreacă mai mult timp, dar pentru noi, medicii, au fost momente foarte grele în care a  trebuit să ne facem treaba cu mai multă implicare. Plus, tebuia să fim în rol de profesor, să facem lecţiile împreună, să fim în permanenţă la curent cu toate temele. Fetiţa mea mai mare a fost întotdeauna independentă. Copiii ştiu că mama nu are timp şi ei trebuie să fie independenţi”, mai povesteşte Rodica Gassinger.

Rodica Gassinger-Razmeriţă a venit cu un mesaj de încurajare şi de mulţumire pentru toţi angajaţii medicali.

„Transmit colegilor mei şi tuturor lucrătorilor medicali curaj şi putere să lupte în continuare, pentru că avem o meserie nobilă, avem sindromul ajutorului. Fiecare din noi vrea ca tot calvarul acesta să se sfârşească şi fiecare pacient să ajungă cu bine la final. Fiecare din noi are o satisfacţie enormă când ştie că la sfârşitul zilei a reuşit să salveze vieţi şi munca sa nu e în zadar. Anumite jertve nu pot fi răscumpărate cu nici un ban. Pentru dăruirea cu care noi lucrăm nu cred că există remunerare. În multe momente uităm şi de noi, şi de familie, şi de copii, când vine vorba de viaţa unui pacient”, a mai menţionat concetăţeanca noastră.

Comentarii