Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Diaspora

24 Mar. 2020 / 14:00

Mesajul unei moldovence stabilită în Italia: „Încercaţi să munciţi legal, ne aşteaptă vremuri grele”

O mare parte din moldovenii care muncesc în Italia ar putea rămâne fără lucru. Asta pentru că numărul bătrânilor care îşi pierd viaţa din cauza coronavirusului este destul de mare, iar conaţonalii noştri sunt obligaţi să părăsească locuinţa în care au muncit, astfel încât autorităţile să nu depisteze că au muncit acolo ilegal. Despre aceasta ne-a vorbit în exclusivitate Tatiana Nogailîc, preşedintele Asociaţiei „Assomoldave” de la Roma.

„Foarte mulţi conaţionali de ai noştri o să rămână fără muncă. Dacă batrâna, bătrânul la care munceau decedează la domiciliu, rudele sunt obligate să cheme echipajul să facă dezinfecţie, astfel la cererea rudelor, moldovenii sunt obligaţi să părăsească locuinţa pentru ca autorităţile să nu depisteze că au muncit oamenii la negru”, spune moldoveanca, care este stabilită de 20 de ani în Italia.

În acest context, femeia îndeamnă toţi moldovenii să muncească în Italia, conform legislaţiei în vigoare.

„Încercaţi să munciţi în regulă, să nu munciţi la negru, pentru că ne aşteptă vremuri grele. Nu aveţi posibilitate la pensie decentă, nu aveţi acces la împrumuturi, nu puteţi lua apartamente la gazdă şi foarte mulţi patroni nu doresc să ia personae ca să muncească la negru”, spune Tatiana Nogailîc.

Potrivit ei, sistemul medical din Italia nu mai face faţă noului Coronavirus, iar la ora actuală ţara are mare nevoie de medici dar şi utilaj medical.

„În Italia la moment este o necesitate foarte mare de medici, aparate respiratorii, mănuşi şi altele. După cum bine se ştie Italia este o ţără cu contingent ridicat, cu spitale performante, la moment nu mai fac faţă. Au începul să construiască spitale mobile militare de campanie, chiar şi o navă a fost pusă la dispoziţie ca spital”  susţine Tatiana Nogailîc .

Autorităţile din Italia au anunţat luni seara că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 601 decese din cauza Covid-19, ceea ce reprezintă o scădere a numărului de morţi în raport cu bilanţul de duminică, 22 martie. În total, 63.927 de persoane au luat coronavirusul în Italia, unde se înregistrează cea mai mare rată de contagiune din lume: 1.057 de cazuri la un milion de locuitori.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 18:00

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 17:15

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 15:02

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Vezi arhiva