Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

06 Aug. 2020 / 11:01

Moldoveancă angajată în Suedia la o companie de producere a testelor pentru COVID-19

Născută în satul Glinjeni din raionul Făleşti, Mariana Batali Ţurcanu a cunoscut încă din adolescenţă succesul în muzică. Şi-a făcut studiile la Chişinău, iar mai târziu s-a stabilit în România. A colaborat cu interpreţi consacraţi de pe ambele maluri ale Prutului şi a reuşit în scurt timp să-şi facă un nume în domeniul artei. Cu toate acestea, concetăţeana noastră decide să-şi schimbe radical activitatea şi se împrieteneşte cu lumea cifrelor. Astfel, în prezent, Mariana Batali Ţurcanu lucrează în calitate de planificator de producţie la o companie care produce teste pentru COVID-19. Din momentul în care s-a stabilit în România, iar apoi în Suedia, noţiunea de „acasă” pentru concetăţeana noastră înseamnă „în mai multe locuri”. Republica Moldova înseamnă pentru ea „copilăria”, e locul în care revine de fiecare dată cu drag şi dor, ori de câte ori are posibilitate. De casă, de ţara în care s-a născut, o leagă cele mai calde şi mai frumoase amintiri, spune Mariana Batali Ţurcanu într-un interviu acordat jurnalistei Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.

Mariana Batali Ţurcanu a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi Institutul de Arte din Chişinău, lansându-se în lumea muzicii încă din perioada anilor de studii. A făcut parte din formaţia „Colinda”, alături de alţi muzicieni consacraţi de la noi, iar la un moment dat a simţit că Moldova este „prea mică” şi a decis să treacă Prutul în îndepărtatul an 1989, exact în perioada în care România se afla în preajma revoluţiei. A reuşit, bineînţeles, să cucerească şi publicul de acolo. Alături de colegele sale din formaţia „Secret”, în anul în care a avut loc debutul României la concursul Eurovision, Mariana Batali Ţurcanu a cântat pe scenă alături de Dan Bittman, care a reprezentant ţara la evenimentul muzical.



„Am fost un copil rebel. Vorbim de anii 80 când eu am stabilit sau a stabilit talentul pentru mine că o să fac muzică. Din satul Glinjeni, unde aveam o mică şcoală muzicală, am intrat la Colegiul „Ştefan Neaga”, unde am făcut dirijare corală. Între timp am studiat o mulţime de alte instrumente muzicale. După ce am terminat colegiul, am studiat la Institutul de Arte. Aveam o viaţă studenţească foarte plină şi foarte creativă. Între timp, la Institutul de Arte am cunoscut foarte multă lume în acea perioadă şi formasem tot felul de trupe, în care am început şi eu să cânt. Am fost angajata Palatului Tineretului, împreună cu formaţia „Colinda”, din care făceau parte în acea perioadă Valeriu Cordineanu, Mircea Guţu, Anatol Roşcovan. Eram o echipă tânără, cu idealuri. A fost o perioadă foarte importantă din viaţa mea, pentru că, practic, datorită acestor băieţi am crescut foarte mult. La un moment dat am simţit că Moldova era prea mică pentru mine. În 89, înainte de revoluţie, am plecat în România. Am plecat, de fapt, ca şi turist, invitată fiind de nişte prieteni români, împreună cu o mătuşă care locuia la Bucureşti şi am rămas acolo”, a declarat Mariana Batali Ţurcanu.

A simţit mai apoi că vrea să obţină de la viaţă mult mai multe, aşa că se stabileşte în Suedia, ţara în care profesionalismul său şi talentul pentru muzică sunt apreciate la cel mai înalt nivel. Astfel, doamna Batali Ţurcanu ajunge să facă parte din juriul pentru Eurovision. Cu toate acestea, decide să „abandoneze” pentru o perioadă nedeterminată muzica şi se împrieteneşte cu cifrele, o altă pasiune a conaţionalei noastre. „Muzica nu se lasă, cu ea te naşti”, spune Mariana Batali Ţurcanu.

„Nu am mai revenit la muzică de ani de zile. Lucrez ca şi consultant pentru diverse concursuri, gen Eurovision, în care oamenii îmi cer o părere profesională despre piese, cântăreţi, despre o combinaţie dintre piese şi cântăreţi, dar eu nu mai sunt artistul şi asta îmi convine foarte mult, pentru că nu mai am energia de pe vremuri. Nu cred că m-aş mai vedea pe scenă. Muzica nu dispare, asta este în sânge. Este un talent cu care te naşti. Există domenii în care munca în sine dă un rezultat fantastic într-un final. În muzică doar munca nu este destul, trebuie să te naşti cu talent. Muzica şi cifrele sunt două lumi diferite şi vreau să le păstrez aşa”, menţionează moldoveanca.

Aşa se face că astăzi moldoveanca Mariana Batali Ţurcanu este angajată în cadrul unei companii americane care produce teste pentru viruşi şi bacterii, inclusiv pentru COVID-19.

„Este o perioadă dificilă pentru toată lumea, dar în cazul meu e şi complicat, şi benefic, dacă se poate spune aşa. Şi asta pentru că întâmplarea face ca eu să lucrez în acest moment într-o companie care produce teste pentru COVID-19. Şi eu sunt planificatorul lor de producţie, ceea ce înseamnă că eu decid când producem, ce producem şi cât producem. Evident că eu sunt ajutată la rândul meu de alţi oameni, care fac nişte calcule bazate pe ce s-a vândut, ce vom vinde eventual. Lăsând la o parte tot stresul din jur şi faptul că mulţi oameni se îmbolnăvesc, mulţi alţii rămân fără serviciu, sunt şi companii cărora le merge destul de bine, între care şi compania la care muncesc eu. Este o companie americană, care are o filială şi în Suedia. Producem pentru tot globul şi nu doar teste pentru COVID, dar şi pentru orice altă bacterie sau virus. Întâmplarea a făcut că acum a fost nevoie de teste pentru COVID şi cercetătorii noştri au venit cu acest test, care, deşi a fost făcut în grabă, e un test foarte bun şi eficient”, mai spune Mariana Batali Ţurcanu.

Născută în Republica Moldova, stabilită cu traiul în România, iar mai târziu în Suedia, moldoveanca Mariana Batali Ţurcanu spune că astăzi pentru ea „acasă” înseamnă „în mai multe locuri”.

„Din momentul în care am plecat în România, chiar dacă eram într-un fel acasă, chestia asta cu acasă nu am mai găsit-o niciodată. Am fost atât de bulversată şi de confuză şi mai sunt în continuare, că „acasă” înseamnă în foarte multe locuri. Şi înseamnă diferit pentru fiecare loc. Acasă e şi în Moldova, acasă este şi în România, acasă este şi în Suedia. Copilăria acasă înseamnă doar Republica Moldova, nu există altceva. Dacă închid ochii şi mă gândesc, e în primul rând protecţia părinţilor, liniştea aceea pe care o are un copil şi o bucurie, cumva, fragilă, o bucurie sinceră şi fără probleme. Mai ales că am avut o familie extraordinară şi nişte părinţi ideali din punctul meu de vedere. Am avut o copilărie absolut fantastică. Pentru mine tot ce este legat de copilărie şi Moldova este absolut perfect. Toate astea îmi dau mereu o bucurie imensă şi, în acelaşi timp, e ca o îmbrăţişare caldă. Asta este Moldova”, menţionează conaţionala noastră.

Dorul de casă, de satul natal şi de patrie o face să revină aici ori de câte ori are posibilitatea. „Încerc să revin în Moldova, chiar dacă părinţii mi-au decedat şi am o durere sufletească imensă, dar am nevoia să revin acolo în fiecare an. Se întâmplă să treacă şi doi ani până ajung. Nu am nevoie de nimic din Moldova. Pur şi simplu vreau şi îmi place să păşesc pe locurile acelea, pe ulicioarele acelea, să merg prin iarbă. Şi, mai mult ca atât, am o nevoie cumplită să îmi văd casa părintească. Mi-e foarte greu să fac modificări acolo, chiar dacă este nevoie de ele. Eu vreau să-mi păstrez memoriile aşa cum au fost”, spune Mariana Batali Ţurcanu.

Comentarii