Ştiri

Sursa imaginii: a1.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

26 Oct. 2019 / 12:35

Moldovenii care muncesc legal în Belarus vor primi pensii

Cetăţenii Republicii Moldova care au muncit legal în Belarus sau domiciliază pe teritoriul acestui stat vor putea beneficia de prestaţii sociale. Acest lucru va fi posibil după ce cele două state au fost semnat un acord în domeniul securităţii sociale, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Documentul prevede, în particular, acordarea pensiilor pentru limita de vârstă şi de urmaş, a pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale.

De acestea vor putea beneficia lucrătorii migranţi din Moldova şi Belarus, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau altui stat contractant.

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că, în baza principiului proporţionalităţii, Moldova şi Belarus vor calcula şi achita pensia pentru perioadele de activitate pe teritoriul lor după 31 decembrie 1991. În prezent, CNAS aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale. Acordul semnat cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.

Comentarii