Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Diaspora

23 Mar. 2020 / 12:17

Moldovenii din Italia aşteaptă ameliorarea situaţiei epidemice ca să poată reveni acasă

Moldovenii stabiliţi în Italia nu au mai ieşit din case de săptămâni bune. Aşteaptă cu nerăbdare ameliorarea situaţiei epidemice ca să poată reveni acasă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Conaţionala noastră, Olga Ciobanu, stabilită cu toată familia de mai mulţi ani în Veneţia, ne-a povestit că acum Italia e de nerecunoscut. Străzile sunt pustii, oamenii s-au responsabilizat şi ies din casă doar pentru a cumpăra produse alimentare.

„De 15 ani sunt stabilită în Veneţia, Italia. În perioada de pandemie Italia nu mai este cea de odinioară, străzile sunt pustii, restaurantele şi cafenele sunt închise, iar discuţiile italienilor le mai poţi auzi doar de la balcoane. De aproape trei săptămâni suntem izolaţi acasă, eu şi soţul suntem în concediu forţat de la serviciu, dar care se achită integral. Ieşim din casă doar pentru a cumpăra alimente, acum trei zile am fost la cumpărături, la supermarketuri intră câte 20 de personae, la intrare stau poliţişti care gestionează fluxul de clenţi, doar câte un membru al familiei are voie să intre în magazin. Rafturile sunt pline, produse sunt în stoc. Suntem cu dor de casă, de Moldova, în perioada de carantină gătim bucate tradiţionale moldoveneşti, în special coacem pâine. Am mare noroc să-i am pe părinţii mei alături, ei nu ies deloc din casă, doar la balcon, fica mea nu mai merge la şcoală de aproape o lună, dar face zilnic lecţii on-line, ne-am alarmat foarte tare după numărul de decese anunţate, dar sperăm că prin respectarea regimului de carantină şi a măsurilor de protecţie împotriva infecţiei vom ieşi din această situaţie, iar la vară vom veni acasă. Îi îndemn pe toţi, staţi casă şi aveţi grijă de sănătatea voastră şi a celor din jur”, a menţionat Olga Ciobanu, stabilită în Italia.

Menţionăm că Italia a raportat duminică seară 651 de decese noi din cauza coronavirusului, numărul total fiind în acest moment de 5.476 de morţi. Bilanţul zilnic este în uşoară scădere, după ce sâmbătă au fost raportate 793 de decese - o cifră record de la izbucnirea epidemiei în peninsulă, în urmă cu o lună.

 

Comentarii