Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

22 Noi. 2020 / 17:00

Natalia Petică-Ghileţchi: Cântecul, puntea de legătură între suflet şi baştină

A plecat în lumea mare, dar nu a uitat de Moldova – ţara pe care o poartă în inimă oriunde s-ar afla. Dragostea faţă de patrie şi dorul faţă de baştină o transpune în versurile pe care le cântă. Spune cu nostalgie că pentru ea cântecul este puntea de legătură prin intermediul căruia revine, trup şi suflet, ori de câte ori doreşte, acasă. Vorbim despre Natalia Petică-Ghileţchi, moldoveanca care cântă din inimă pentru moldovenii de acasă, dar şi cei plecaţi departe de rădăcini. Din Italia, Torino, Natalia Petică-Ghileţchi transmite „O scrisoare pentru acasă” tuturor moldovenilor de acasă sau de peste hotare şi ne îndeamnă, în această perioadă de pandemie, să preţuim, mai mult ca oricând, cel mai frumos dar dat de Dumnezeu – viaţa.

Stabilită de ani buni în Italia, Natalia Petică-Ghileţchi este magistru în tehnologia alimentaţiei publice, interpretă şi prezentatoarea unui show pe youtube. Italia, ţară greu încercată de pandemia de COVID-19, trece şi astăzi printr-o perioadă complicată. Deşi restricţiile sunt mai puţin dure decât erau la început de pandemie, viaţa continuă, iar oamenii, încet-încet, învaţă să trăiască cu virusul care a curmat până azi sute de mii de vieţi omeneşti pe întregul glob pământesc, spune Natalia Petică. În aceste condiţii, mai spune conaţionala noastră, este foarte important să rămânem pozitivi, să apreciem şi să preţuim viaţa.

„Ţinând cont de toate regulile de securitate şi de protecţie personală, încercăm să trecem peste această pandemie cu capul sus, fără să ne abatem de la proiectele şi visele noastre. Pozitivismul este primul lucru care ne lecuieşte mintea şi trupul. Trebuie să rămânem pozitivi şi cu multă încredere că Dumnezeu ne iubeşte şi nu o să admită niciodată ca omenia să se termine. Trebuie să ne bucurăm de viaţă, pentru că ea merge înainte cu sau fără aceste virus. Şi este frumoasă viaţa, şi trebuie să o preţuim, şi să o îmbogăţim cu fapte frumoase”, a declarat Natalia Petică-Ghileţchi în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.

În această perioadă complicată, Natalia Petică-Ghileţchi nu a uitat nici de conaţionalii ei. Cântecul a devenit sursa prin care i-a încurajat pe moldoveni, dar şi cel care a ajutat-o să depăşească mai uşor această perioadă. Astfel, de curând, Natalia Petică a reuşi să lanseze două melodii însoţite de videoclipuri, iar în preajma Crăciunului planifică să îşi îmbogăţească repertoriul cu un colind. Cum s-au născut cele două melodii pe timp de criză, aflăm în continuare.

„În august am lansat o melodie nouă şi un videoclip. „Tot mă întreabă un pui de cuc”. Universul mi-a dat această melodie chiar în martie, când era cea mai grea situaţie şi aici în Italia, dar şi în Republica Moldova. Tot mă întreabă un pui de cuc, ce mai fac şi cum o duc. Piesa ne transmite şi un mesaj – să fim atenţi, pentru că viaţa este o clipă, este o rouă de pe floare. Trăiţi-o frumos, oameni buni, iubiţi-o,  îndrăgostiţi-vă. Faceţi ca viaţa să continue, să se nască copii, să devenim bunici. Versurile sunt ale mele. Tot ce am scris am scris cu sufletul şi cu inima”, mai spune interpreta.

O a doua melodie lansată de curând de Natalia Petică-Ghileţchi este scrisă şi lansată în memoria părinţilor săi – cei care atunci când a fost nevoită să plece peste hotare i-au fost mai mult decât sprijin.

„Când am plecat în Italia, părinţii au avut grijă de fetele mele timp de patru ani. Această piesă este scrisă şi cântată în memoria părinţilor mei. În acest cântec îmi cer iertare de la părinţi. Pe această cale, vin cu un mesaj către toţi conaţionalii noştri: oameni buni, voi, cei plecaţi, de părinţi să nu uitaţi”, ne îndeamnă conaţionala noastră.

Spune că cântecul este o punte de legătură cu ţara noastră. Cântecul este cel care o cheamă şi care îi aminteşte de locul în care s-a născut şi de unde a pornit la drum.

„Îmi place să spun mereu acest lucru, pentru că noi putem să ajungem la stele, dar dacă uităm de rădăcinile noastre, este cea mai mare greşeală. Un copac, să fie cât de viguros şi de verde ar fi el, dacă i-ai tăia rădăcinile şi l-ai muta în alt sol nu s-ar prinde niciodată. Oriunde şi orice aş face eu, seva pământului basarabean îmi dă puterea să creez, să fac, să merg înainte, să nasc noi proiecte, noi idei”, a conchis Natalia Petică-Ghileţchi.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, interpreta promite că îşi va surprinde următorii cu un colind de Crăciun.

Comentarii