Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

22 Iul. 2020 / 10:01

Raisa Ambros, conaţionala noastră care a reuşit să se afirme peste hotare

Raisa Ambros este un nume cunoscut atât în domeniul jurnalismului, cât şi în lumea artei. Originară din satul Călugăr, raionul Făleşti, Raisa Ambros studiază desenul la Soroca, iar în 1992 emigrează la Bucureşti, unde a continuat să-şi dezvolte abilitatea pentru pictură, ca mai apoi aceasta să fie lăsată în umbră. A obţinut specializarea de critic de film şi scenarist. A reuşit să intre în istoria cinematografiei româneşti datorită unui scenariu de film pe care l-a scris în colaborare cu alţi colegi. Raisa Ambros s-a afirmat în calitate de jurnalistă în România, în Italia şi în Marea Britanie şi, chiar dacă uneori a fost necesar să depună eforturi mari pentru a ocoli impedimentele, rezultatele au fost mereu pe potriva aşteptărilor sale. Într-un interviu acordat jurnalistei Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova Actualităţi, Raisa Ambros a vorbit despre cum a luat calea succesului în Italia, iar mai apoi în Marea Britanie, dar şi cum a ajuns un nume cunoscut în lumea artei.

Lider înnăscut, încă de mic copil se remarca prin curajul de a înfrunta toate problemele şi obstacolele. Spune că este o fire independentă, calitate care i-a fost de ajutor atunci când a plecat de pe băncile şcolii de la Soroca la studii peste Prut. Studentă a Academiei de Teatru şi Film de la Bucureşti, a ales să se specializeze în scenarist şi critic de artă. Aici, în cadrul academiei, a făcut primii paşi în artă şi a început să studieze opţional desenul.

„Pentru mine a fost uşor să fac această schimbare, pentru că sunt o persoană independentă. Am avut mereu o personalitate a mea. Am fost tot timpul un lider în anturajele în care mă aflam. Experienţa pe care am trăit-o fiind studentă la Academia de Teatru şi Film de la Bucureşti a fost foarte interesantă. După facultate puteai să faci practic orice, iar eu am avut marele noroc să fiu prima din grupul nostru care să fiu acceptată la un job de scenarist la Pro TV. Şi acasă am lucrat ca şi copyrighter şi scenarist timp de cinci ani, când am scris nenumărate scenarii de emisiuni şi, până la urmă, şi un scenariu de film, care a fost în cele din urmă regizat, cu mici schimbări”, spune Raisa Ambros.

Fiind stabilită în Italia, ca să poată practica jurnalismul, a trebuit să pregătească şi să publice 80 de articole pentru a obţine acreditarea din partea Comisiei Asociaţiei Jurnaliştilor. Şi asta pe lângă echivalarea diplomelor de studii, care au costat-o un efort suplimentar pe concetăţeana noastră. Timp de 16 ani, cât s-a aflat în peninsulă, a colaborat cu presa scrisă şi a făcut jurnalism de televiziune. A realizat nenumărate interviuri atât cu oameni simpli, cât şi cu oficiali, personalităţi din întreaga lume.

Şi pentru că este o fire dinamică, mereu gata pentru noi aventuri, a hotărât, în cele din urmă, să-şi încerce norocul în domeniul jurnalismului şi, aşa, ajunge să îl practice în Italia. Astfel, moldoveanca Raisa Ambros ajunge prima jurnalistă cu origini basarabene care a obţinut acreditarea pe teritoriul Italiei. Spune că a fost o cale lungă şi anevoioasă, dar care a meritat tot efortul.

„Când am ajuns în Italia nu cunoşteam italiana şi decizia de a mă stabili în Italia a fost una foarte grăbită. La un moment dat m-am plictisit. Nu mă regăseam foarte mult la Bucureşti. Tocmai atunci se deschiseseră toate graniţele şi îmi povesteau colegii ce fac ei în străinătate, cât de dezvoltate sunt celelalte ţări, cât de multe posibilităţi au acolo. Visul meu a fost să merg acolo să studiez. În Italia este foarte greu să devii jurnalist. Practic trebuie să scrii 80 de articole plătite, publicate şi după aceea să treci comisia Asociaţiei Jurnaliştilor din Italia, care validează calitatea acelor articole. A fost destul de greu, pentru că de exemplu pe timp de zi lucram la magazin, iar seara sau duminica mergeam la evenimente. După ce veneam acasă, seara sau noaptea îmi scriam textele. Şi asta a durat cam patru ani”, mai spune Raisa Ambros.

După 16 ani de muncă în Italia, a obţinut o ofertă într-un proiect din Marea Britanie şi a acceptat provocarea.

„Eu niciodată nu m-am gândit că voi ajunge în Anglia şi nici nu ştiam foarte multe despre acea ţară, decât că acolo clima este rece. Ideea de a pleca nu m-a atras niciodată, dar am avut norocul să cunosc nişte persoane de acolo la o conferinţă de la Vatican, cu care am ţinut legătura. După şase luni în care au înţeles ce fac, au urmărit activitatea mea în Italia, mi-au propus să particip cu ei la un proiect european, care era din domeniul ştiinţei sociale. Atunci am acceptat cu mare plăcere. Am început să descopăr o lume cu totul aparte şi continuu să spun că ceea ce mi-a dat Londra în trei ani, nu mi-a dat Italia şi Roma în 16 ani cât am stat acolo”, a mai menţionat conaţionala noastră.



Acum un an a revenit la pictură şi a înţeles că acest gen de artă o reprezintă. Tablourile Raisei Ambros pot fi atârnate în patru poziţii, ele fiind şi de dimensiuni diferite. Unele dintre picturi sunt foarte mari şi se potrivesc pentru case şi oficii, iar altele sunt de dimensiuni mici şi sunt utilizate în arta textilă. Mai multe persoane consideră picturile pe care le face Raisa Ambros drept terapie. Într-o perioadă scurtă de timp, Raisa Ambros a reuşit să participe la 12 expoziţii internaţionale de grup şi să obţină organizarea expoziţiei personale în SUA, unde a mers cu tablourile în valiză.

„Eu voiam să revin la pictură de foarte mult timp, dar celelalte activităţi mi-au tot luat din energie, din timp şi tocmai anul trecut, când m-am mai liniştit un pic şi am ajuns la un apogeu în care lucrurile mergeau bine, am hotărât să încep să pictez. La un moment dat am copiat două feţe care se sărută. Acela a fost primul tablou în acuarelă. Asta m-a încurajat foarte mult şi am început să fac alte chestii, mai abstracte, pentru că să copiez ceva nu prea mi-a plăcut. Mie nu îmi place rutina. Eu sunt într-o continuă dezvoltare personală, iar asta a fost chiar o încercare reuşită. Eu mă consider o norocoasă, dar totul a fost pentru că eu am făcut ceva, am realizat ceva”, a mai spus Raisa Ambros. 

În plină pandemie, Raisa Ambros a venit la Chişinău pentru un schimb de experienţă şi pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele în domeniul picturii cu ajutorul maeştrilor din domeniu de acasă.

Comentarii