Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

26 Iul. 2020 / 18:00

Şapte proiecte ale diasporei vor fi finanţate în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”

Şapte proiecte ale diasporei vor fi finanţate în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub” (DEH), destinat cetăţenilor originari din Republica Moldova aflaţi peste hotare. Proiectele câştigătoare vor primi finanţări în valoare a câte 40 de mii sau 50 de mii de lei.

Potrivit consultantului principal din cadrul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) Violina Donu, „Diaspora Engagement Hub” include linii de finanţare pentru câteva subprograme: reîntoarcerea profesională a diasporei, programe inovative ale diasporei şi un subprogram destinat tinerilor din diaspora. Astfel, în anul curent, pentru subprogramul „Reîntoarcerea profesională a diasporei” au fost selectaţi trei beneficiari, iar pentru „Programe inovative ale diasporei” - patru.

„Programul are drept scop finanţarea specialiştilor pentru a încuraja transferul de capital uman şi experienţă profesională pentru dezvoltarea academică, socială şi economică a Republicii Moldova prin intermediul reîntoarcerii profesionale pe un termen de la două săptămâni până la două luni”, a declarat în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, consultanta Violina Donu.

Potrivit ei, printre beneficiarii subprogramului „Reîntoarcerea profesională a diasporei” se numără conaţionalii noştri Curtu Valeriu şi Lozovanu Dorin, stabiliţi în Germania, precum şi Dragalin Elena, stabilită în Statele Unite ale Americii.

Astfel, proiectul câştigat de Curtu Valeriu - „Je suis CHIPĂRUŞ” - are drept scop organizarea la Chişinău a unei expoziţii de caricaturi cu genericul „Je suis CHIPĂRUŞ”. „Prin acest proiect, dumnealui îşi propune expunerea şi recunoaşterea creaţiei pictorilor de caricaturi care au colaborat cu celebra revistă de satiră şi umor „Chipăruş” şi popularizarea în societate a simţului umorului rafinat”, a declarat Violina Donu.

Al doilea proiect care va fi finanţat în cadrul acestui subprogram este al Elenei Dragalin din SUA. Scopul proiectului cu titlul „Organizaţii comunitare” este de a identifica necesităţile comunităţii de baştină a beneficiarei şi a mobiliza resurse în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii în localitate.

„Obiective sunt de a încuraja şi de a acorda asistenţă pentru a crea cel puţin patru organizaţii sau grupuri comunitare care să ajute tinerii, femeile, pensionarii şi migranţii din localitate şi, de asemenea, de a asista primăria în a construi relaţii de încredere cu cetăţenii, inclusiv cu grupurile comunitare nou-create. Proiectul îşi propune şi o activitate de salubrizare a unei fântâni din localitate”, a specificat Violina Donu.

Potrivit ei, al treilea câştigător al proiectului este Dorin Lozovanu, stabilit în Germania, care a câştigat în baza proiectului depus „Cunoaşterea diasporei prin educaţie”. „Scopul acestui proiect este de a promova cunoştinţele despre diasporă, de a iniţia un program educaţional în instituţiile de învăţământ universitare şi preuniversitare printr-un ciclu de lecţii, discuţii interactive şi materiale publicate care să promoveze cunoştinţele legate de populaţia Republicii Moldova, aspectele etno-culturale, migraţie şi diasporă”, a mai spus Violina Donu.

Totodată, în cadrul proiectului vor fi finanţate şi patru proiecte ale subprogramului „Programe inovative ale diasporei”, scopul căruia constă în finanţarea specialiştilor din diasporă pentru realizarea în Republica Moldova a unor activităţi cu caracter inovator din diferite domenii bazate pe transferuri de cunoştinţe, experienţe şi bune practici internaţionale. În acest sens urmează a fi finanţate patru proiecte.

„Primul beneficiar este Vasile Iusumbeli, reprezentant al diasporei din Turcia, cu titlul proiectului „Copceac Open Diaspora”. Este un proiect ce ţine de domeniul IT şi are scopul de a crea pagina web a asociaţiei de băştinaşi din satul Copceac”, a declarat Violina Donu.

Al doilea an consecutiv câştigătoare a devenit şi conaţionala noastră aflată în Germania Doina Raţa. În acest an, graţie proiectului „Aventurile fetiţei cu surprize”, moldoveanca şi-a propus să filmeze un spectacol on-line şi să lanseze unui şir de emisiuni on-line pentru copii, care se vor găsi pe o platformă de Youtube, lansată de beneficiară.

Alţi doi beneficiari ai programului sunt Lilia Rotaru, stabilită în Israel şi Mihail Scarlat - în Federaţia Rusă. Proiectele propuse de cei doi moldoveni au drept scop publicarea unui material didactic privind îngrijirea persoanelor în etate la domiciliu, precum şi popularizarea şi instruirea specialiştilor din domeniul proiectării industriale cu noile tehnologii de proiectare individuală.

Potrivit Violinei Donu, ţinând cont că ne aflăm în plină pandemiei, în acest an proiectele au fost adaptate la formatul on-line. „Noi am discutat cu fiecare beneficiar în parte şi am mers în întâmpinarea fiecăruia pentru a le oferi posibilitate să-şi implementeze proiectele. Astfel că practic toate activităţile au fost transpuse în formatul on-line şi se vor desfăşura astfel”, a mai specificat Violina Donu.

Programul „Diaspora Engagement Hub” este implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituţional al Republicii Moldova în domeniul migraţiei şi dezvoltării”, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Scopul programului este de a susţine iniţiativele moldovenilor din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova şi de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

Comentarii