Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Iurie Bojoncă

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

13 Iul. 2020 / 10:32

Scriitorul Iurie Bojoncă: Când am avut o neplăcere, o nenorocire, am scris

Să scrie este pasiunea sa. O pasiune pe care a cultivat-o de mic copil. Atunci când trece printr-o perioadă mai complicată a vieţii, se refugiază în lumea cărţilor –acolo unde se simte cel mai bine. Acolo unde se simte El. Editează mai multe cărţi, atât în ţară, cât şi peste hotare - în România şi în Italia, ţara în care e stabilit împreună cu familia de mai mulţi ani şi unde îşi desfăşoară activitatea literară colaborând cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Vorbim despre scriitorul Iurie Bojoncă, protagonistul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, pe care te invităm să-l cunoşti.

Stabilit de mai mulţi ani în Italia, Veneţia, Iurie Bojoncă a reuşit să adune diaspora moldovenească din Italia la mai multe evenimente culturale importante, promovând obiceiurile şi tradiţiile poporului nostru în rândul italienilor. Pentru activitatea sa culturală, dar şi pentru punţile create între diasporă şi intelectualitatea de acasă, Iurie Bojoncă s-a învrednicit recent de premiul „Relaţii culturale” din parte Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În interviul acordat jurnalistei Oxana Gherman Roşca, Iurie Bojoncă povesteşte cum a primit această noutate, dar şi ce efecte a avut perioada de izolare pentru „omul scrisului”.

„Acest premiu a fost o surpriză. Dar, foarte important de menţionat este că, acest premiul este al diasporei, care se află mai mult peste hotare, decât acasă. De aceea nici nu vreau să mi-l atribui doar mie. La foarte mulţi prieteni le-am spus că acesta premiu nu este al meu, dar al tuturor celor care sunt aici, în diasporă, pentru că când organizăm o activitate culturală, neapărat o organizăm împreună cu oamenii, cu asociaţiile. Nu sunt doar eu cel care face acest lucru. Şi niciodată nu mi-a plăcut să spun acest pronume - „eu”, dar „noi”. Dacă noi suntem uniţi, facem anumite lucruri, lucruri frumoase pentru toţi”, spune Iurie Bojoncă.




Oamenii din diasporă sunt acei care îi dau forţă, sunt acei alături de care se simte „ca acasă”. Împreună cu alţi moldoveni stabiliţi în Italia, avea planuri grandioase şi noi proiecte de pus în practică în anul curent. Şi le-ar fi reuşit pe toate, dacă nu se întâmpla ca, brusc, odată cu instituirea stării de urgenţă şi a restricţiilor severe impuse în Italia, una dintre cele mai afectate ţări în perioada pandemiei, toate lucrurile să se schimbe. A fost o perioadă grea, spune poetul, dar chiar şi în aceste condiţii a învăţat să privească partea plină a paharului. S-a refugiat în biblioteca sa şi a scris, a creat, s-a dedicat sută la sută cauzei pe care ştie să o facă cel mai bine – să scrie.

„Cu o zi înainte ca lucrurile să se schimbe brusc, am participat la un eveniment la care erau foarte mulţi conaţionali de ai noştri şi italieni. Am discutat, am glumit, a fost foarte frumos. Am trasat chiar un program de activităţi comune. Întorşi acasă, chiar a doua zi la televiziunea italiană a fost anunţată instituirea stării de urgenţă, a restricţiilor impuse. A fost ca un stop cardiac această situaţie pentru ţară. Acasă, în familie, în jur, peste tot era panică. Ştirile mereu transmiteau informaţii negative. În aceste condiţii eu am încercat să apar cu ceva pozitiv. Am început să scriu un ciclu de poezii, mai cu seamă despre florile de câmp. Alţi colegi poeţi au zis că ar fi bine să fac o carte pentru copii cu flori de câmp. Am început cu florile de câmp, dar nu cu oricare, dar cu cele medicinale. Vorbeam despre floare, caracteristicele ei, proprietăţile ei curative şi estetice, olfactive, iar la sfârşit trebuia să ghicim ce floare este. Erau flori-ghicitori de fapt, o lectură interactivă, la care să poată participa şi cel care citeşte textul”, mai spune scriitorul.

În tot răul este şi un bine, spune Iurie Bojoncă. După acest criteriu s-a condus mereu în viaţă şi aşa a învăţat să depăşească problemele şi greutăţile vieţii. „În această perioadă în care am fost închişi în casă în mod forţat, eu am scris. A fost o perioadă mai productivă pentru scris, decât în alte timpuri când eşti prins în alte activităţi. Totdeauna din situaţiile negative am încercat să creez ceva pozitiv. Mereu în viaţa mea când am avut o neplăcere, o nenorocire, le-am transformat, le-am topit şi am scris”, declară Iurie Bojoncă.

Iurie Bojoncă s-a născut la Antoneşti, Ştefan Vodă, iar mai apoi a absolvit Facultatea de filologie. A activat în calitate de pedagog în instituţiile de învăţământ din Tiraspol şi Chişinău, dar şi la Băcioi, Ialoveni, unde a ocupat şi funcţia de director al şcolii medii generale. Aderă la Mişcarea de Eliberare Naţională în anul 1987, iar debutul în literatură îl face în anul 1989. Iurie Bojoncă este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Comentarii