Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Silvia Robu

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Diaspora

04 Ian. 2021 / 13:10

„Scrisori pentru acasă”: Povestea Silviei Robu, moldoveanca care face voluntariat în Italia

Silvia Robu este basarabeancă stabilită la Parma, în Italia, împreună cu familia. Ea a emigrat în Italia imediat după absolvirea facultăţii, însă speră că într-o bună zi se va întoarce în Republica Moldova. Până atunci, se implică în activităţi de voluntariat alături de alţi basarabeni stabiliţi la Parma. Despre istoria sa, Silvia Robu a povestit în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, la Radio Moldova.

„Mă aflu în Italia de mai bine de zece ani. Ca şi majoritatea moldovenilor am venit cu soţul pentru doi-trei ani, dar iată că au tecut zece, iar între timp a apărut şi un copil care are deja şase anişori. Prima a venit mămica mea, acum 18 ani. Eu nu vroiam la început, eram categorică, mai apoi încetul cu încetul am acceaptat ideea să vin încoace, cu condiţia că stăm doi- trei ani. Persoanele care vin aici ştiu că, dacă stai mai mult, te adaptezi şi prinzi rădăcini şi deja un pic mai greu e să te întorci acasă, dar nu şi imposibil. Eu nu am părăsit încă ideea de a mă întoarce acasă şi sper că într-o zi lucrurile se vor schimba acasă în aşa fel ca noi toţi să ne întoarcem într-o ţară frumoasă, înfloritoare din care să nu mai vrei nicioadată să pleci”, a spus Silvia Robu.

Silvia a absolvit în Republica Moldova Facultata de pedagogie şi asistenţă socială, însă nu a reuşit să activeze în domeniu, deşi îşi dorea.

„Nu am mai apucat să lucrez în domeniu, deşi mi-am dorit foarte mult. Dacă aş fi rămas, cu siguranţă, aş fi activat în domeniu pentru că îmi plăcea. Am venit aici, dar aici diplomele nu sunt recunoscute, din păcate. Cunosc mulţi moldoveni care au început de la zero, au început studii universitare sau diferite cursuri pentru a se recalifica sau să îşi facă o profesie după care să poată lucra. Deşi mă gândesc, încă nu m-am apucat să fac studii, dar aş vrea să lucrez în domeniul meu. Am lucrat ca toţi moldovenii: ce am apucat - şi la restaurant, şi ca asistent familial. Acum că am copilul îi dedic mai mult timp, mă bucur că familia mea este aici, e mai uşor pentru că poţi apela la ajutor când ai nevoie, te întâlneşti la sărbători, nu te simţi un străin în toată lumea asta. E mai frumos şi mai bine atunci când îi ai pe cei dragi alături”, a povestit moldoveanca.

În oraşul Parma sunt peste şapte mii de moldoveni înregistraţi cu acte în regulă, însă numărul acestora este mult mai mare luând în consideraţie că mulţi dintre ei sunt în Italia cu paşapoarte româneşti, aşa cum e şi Silvia Robu. Ea spune că comunitatea moldovenilor din Parma este una consolidată, iar acest fapt este confirmat de mobilizarea lor în a face fapte bune.

„Şi eu sunt aici cu acte româneşti, deci eu figurez ca cetăţean român, dar comunitatea moldovenilor din Parma este una foarte unită şi la alegeri s-a dovedit în mod cert acest lucru. În Parma sunt mai multe asociaţii. Una din care fac parte şi eu este asociaţia „Renaşterea”, fondatoarea căreia este Ludmila Furtună, care a trimis acasă a şaptea ambulanţă. Sunt asociaţii care se străduiesc foarte mult pentru cei de-acasă, reuşesc să procure diferite lucruri, de la ambulanţă şi paturi spitaliceşti până la diferite aparate. Acum cu situaţia pandemică, asociaţia „Renaşterea” a donat pentru procurarea unui videolaringoscop şi ulterior a fost donat Spitalului Sfânta Treime din capitală. Mă tot minunez de faptul cât de mulţi oameni buni cheltuie timp, dar şi banii proprii pentru ca să facă lucruri bune şi frumoase pentru ţară şi pentru oameni. Este interesant cum acest grup de moldoveni reuşesc să se ţină uniţi pentru a face bine. Sunt şi alte asociaţii care de sărbători fac diferite pachete pentru familiile nevoiaşe de acasă. Este foarte multă lume bună care reuşeşte să se strângă în jurul unei idei, a unui scop”, a spus conaţionala noastră.

La aniversarea sa, Silvia a organizat o strângere de fonduri pentru medici, deşi nu a fost încununată cu un mare succes, ea speră că în viitor îi va reuşi mult mai bine.

„Eu sunt mereu inspirată de ideile altor persoane, persoanele cu mai multă experienţă decât mine. Ideea strângerii de fonduri a fost pentru a ajuta medicii, mai ales în aceste momente de pandemie, când ne dăm seama că medicii sunt cei mai importanţi, pentru că sănătatea contează. Motivată de activitatea voluntarilor de la Crucea Roşie, am iniţiat această campanie. Din păcate, nu a prea avut succes, dar aş vrea ca pe viitor să reuşesc să fac mai multe”, a mărturisit Silvia.

Conaţionala noastră îşi aminteşte cu nostalgie de clipele în care a făcut voluntariat în Republica Moldova, la o casă de copii.

„Era foarte emoţionant momentul când veneam în acele încăperi, unde se aflau copiii şi momentul în care îi lăsam. Ei aşa de tare căutau atenţia noastră, mi se rupea sufletul atunci când îi lăsam. Eu sunt o persoană foarte emotivă şi empatică. Sper foarte mult să mă pot încadra în asemenea activităţi care îţi dau o satisfacţie enormă, îţi dau un imbold de a face ceva frumos şi de a convinge şi alte persoane să facă acelaşi lucru”, a mai spus Silvia.

Silvia Robu spune că speră la un viitor mai bun şi mai luminos pentru Republica Moldova şi îi îndeamnă pe cei plecaţi să contribuie la bunăstarea ţării.

„Totul se poate realiza dacă este voinţă şi trebuie să facem acea schimbare, pentru că schimbarea nu vine de la sine. Noi toţi trebuie să contribuim ca să reuşim să schimbăm lucrurile în bine. Îmi doresc foarte mult ca ţara noastră să înflorească. Consider că dacă fiecare se va strădui să facă câte ceva, va fi o pornire spre un drum mai bun şi mai luminos. Eu cred în viitorul ţării noastre”, a subliniat  Silvia Robu, moldoveancă stabilită la Parma.

 

Comentarii