Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

09 Iun. 2020 / 11:20

Silvia Bagrin: Am ales să fac voluntariat în Italia pentru a ajuta oamenii

Silvia Bagrin a migrat în Italia acum nouă ani, după ce a absolvit Facultatea de Filologie, iar de cinci ani se numără printre cei 150 de voluntari ai Asociaţiei Crucea albastră de la Rimini şi face parte din „Coloana mobilă a protecţiei civile italiene”, fiind singura basarabeancă din echipă. Silvia Bagrin este protagonista emisiunii „Scrisori pentru Acasă” de la Radio Moldova, realizată de jurnalista Oxana Gherman Roşca.Silvia Bagrin este voluntar pe ambulanţa de la Crucea albastră, Italia. Silvia nu doar acordă ajutor persoanelor aflate în dificultate, dar mai este şi şofer de ambulanţă, iar pentru ca să-şi gestioneze cât mai eficient timpul, conaţionala noastră s-a înscris şi în coloana mobilă a protecţiei civile italiene.De când e stabilită în Italia, Silvia Bagrin a făcut o sumedenie de cursuri în diferite domenii. Este o fire empatică care se adaptează uşor situaţiei şi îi place să ajute oamenii. 

„In Italia, majoritatea oamenilor fac voluntariat, este un lucru normal. Am intrat în asociaţie întâmplător. Am văzut pe internet un anunţ în care se vorbea despre trei zile de curs în care trebuia să studiez cum să acordăm primul ajutor medical. De la început a fost o curiozitate, după care am ales să continuu. Am făcut şi cursuri mai avansate. În total, am învăţat un an”, a spus Silvia Bagrin.

În ambulanţă, voluntarii fac servicii sanitare şi transport social. Aceasta presupune ca toate persoanele care sunt în cărucior sau sunt imobilizate la pat şi nu se pot deplasa de sine stătător să fie transportate de voluntari la spital. În zilele în care sunt organizate evenimente mari, concerte, partide de fotbal etc. voluntarii asigură asistenţa sanitară.

Când a început pandemia, Silvia mergea în ture lungi la Aeroportul Bologna, ca să măsoare temperatura pasagerilor.

”Eu am mers de la început la Aeroportul de la Bologna, am făcut şi ture de câte 13 ore, când măsuram temperatura. Porneam dimineaţa, la 3.00, din oraş de la noi şi stăteam până după 16.00 la aeroport. Erau ture lungi şi nu le puteam face mai scurte, pentru a evita circulaţia mai multor oameni acolo care s-ar fi putut infecta. Am făcut ture şi la acest mic aeroport din oraşul în care locuiesc. Când au fost sistate zborurile, am început să merg zi de zi pe ambulanţă”, a spus Silvia.În clipele dificile, Silvia duce dorul casei părinteşti, oamenilor dragi de care s-a despărţit.

”A fost greu să mă adaptez, e un alt popor, alte tradiţii. Mulţi ani făceam comparţie cu ţara mea, cu preţurile de acasă şi cu oamenii de la noi. Îmi lipsea ernorm să mă întorc acasă şi plângeam când nu reuşeam să vorbesc cu prietenii. Cheltuiam o sumedenie de bani de la început. Eram obişnuită mereu să fiu elegantă, purtam tocuri, iar aici lumea se îmbracă comod, nu se aranjează, îşi trăiesc viaţa mult mai lejer. Mi-a fost greu să mă adaptez la asta. Acum m-am deprins cu acest stil de viaţă”, a menţionat Silvia.Silvia Bagrin este tânăra care preferă să fie utilă societăţii şi să ajute oamenii în momente de criză. 
 

Comentarii