Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

27 Iun. 2020 / 14:00

Moldoveancă stabilită în Italia: Mama mi-a insuflat dorinţa de a fi medic

Valentina Vatamaniuc este medic originar din Republica Moldova care munceşte de mai mulţi ani în Italia. A lăsat acasă un peisaj de poveste - o casă frumoasă şi o grădină în care a plantat peste 40 de soiuri de lalele. Cu susţinerea familiei a reuşit să obţină licenţa de medic şi în Italia. Valentina Vatamaniuc este protagonista emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, realizată de jurnalista Oxana Gherman Roşca.

Valentina Vatamaniuc şi-a început activitatea de medic obstetrician-ginecolog la Criuleni, unde a fost implicată activ în mai multe proiecte ce aveau drept scop sănătatea familiei. A participat la traininguri naţionale şi internaţionale în domeniul sănătăţii reproducerii, iar după 20 de ani de lucru la Spitalul Raional Criuleni s-a înscris la Universitatea din Ferrara (Italia).

Valentina Vatamaniuc activează la un spital religios din Trento şi face parte din Liga Tumorilor. Pe lângă asta, este şi medic la un sanatoriu unde sunt tratate afecţiuni ale pielii. Pentru Valentina Vatamaniuc nu contează vârsta pacientului şi nici naţionalitatea. Medicul susţine că meseria este una internaţională, iar cea care a inspirat-o să aleagă această cale în viaţă a fost mama sa, care a fost felcer emerit în Republica Moldova. 

Eu am crescut practic la spital atunci când tatăl meu învăţa la Moscova, deoarece mama mea mă lua cu ea, nu avea cu cine să mă lase, nu avea o bonă, iar părinţii ei erau departe. Când am crescut mai mare şi mama venea de la serviciu, îmi plăcea mirosul de la hainele ei, miroseau a dezinfectante. Îmi plăcea ideea spitalului, eu nu îmi închipuiam să fac altceva. Cred că, undeva, mi-a dăruit mama dorinţa de a fi medic. M-a făcut să înţeleg că este poate cel mai frumos lucru din lume, împreună cu lucrul de a fi profesor la şcoală, a spus interlocutoarea.  



Fiind întrebată care au fost premisele ce au stat la baza deciziei sale de a pleca în Italia, moldoveanca a răspuns:

La noi, în Moldova, ca să faci carieră trebuie să fii tânăr sau să ai studii peste hotare. Eu am început a lucra în 1987 la Criuleni. Atunci nu aveam posibilitatea de a face multe reciclări peste hotare. Am înţeles că cel care vrea să îmbunătăţească starea de lcururi dintr-un anumit domeniu este privit ca o persoană un pic periculasă. Eu am înţeles că pot învăţa uşor limbile, că am un potential mintal. Aici lucrez de nouă ani la un spital privat. Am mai lucrat într-o altă clinică doi ani şi jumate. Am început a lucra la Liga Tumorilor şi sunt singurul medic neitalian care lucrează în aşa domeniu important. Sunt foarte respectată, deoarece sunt profesionistă, afirmă Valentina Vatamaniuc.

Medicul a povestit cum face faţă celor patru locuri de muncă pe care le deţine pentru moment în Italia.

Nu sunt locuri de muncă unde trebuie să merg în fiecare zi. Eu îmi programez, sunt responsabilă. Nici un moldovean nu a avut pe durata cât eu lucrez, nouă ani, probleme cu pacienţii, deoarece suntem empatici, harnici, săritori la nevoie, suntem disponibili a face gărzile chiar una după alta ca să ajutăm un coleg italian. Se accentuează o situaţie în care se arată că ţara mea este micuţă, departe de Italia, dar avem identitatea noastră, a specificat ea.

Fiind departe de ţară, Valentina Vatamaniuc a transmis un mesaj pentru colegii săi din Moldova.

Fiind în depărtare, am să mă gândesc la voi toţi şi la fiecare în parte. Vă doresc să fiţi sănătoşi. Mulţi medici au renunţat la familii, la concedii, au fost izolaţi. Aşa că eu vă îndemn foarte mult să aveţi grijă de voi, să aveţi timp să vă odihniţi, să călătoriţi, să aveţi timp să citiţi o carte nouă, să plecaţi la congrese, să dăm o valoare cât mai mare Republcii Moldova pe plan internaţional. Pacienţii să fie disciplinaţi, înţelegători, pentru că şi medicul este o persoană care are nevoie de odihnă”, a precizat moldoveanca.

Valentina Vatamaniuc mai susţine că fiecare dintre noi dacă va salva măcar o viaţă sau va face fericit măcar un om prin activitatea sa nu a trăit degeaba pe pământ.

Comentarii