Ştiri

Sursa imaginii: wine

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Diaspora

18 Mar. 2019 / 16:01

Vinurile moldoveneşti prezente în Germania la cea mai mare expoziţie de vinuri din lume

Zile extrem de importante pentru vinul Moldovenesc! În Germania se desfăşoară cea mai mare expoziţie de vinuri din lume. Iar Moldova este reprezentată de o suită întreagă de vinării, care uitând de concurenţă, au făcut front comun pentru a promova cât mai bine imaginea Republicii Moldova şi, bineînţeles, vinurile noastre. Şi se pare că le reuşeşte de minune, deoarece la Berliner Wine Trophy vinurile moldoveneşti au luat 31 de medalii de aur şi argint, inclusiv Marea medalie de aur, relatează Moldova 1.

Anul trecut, Republica Moldova a avut una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani. Astfel, ţara noastră s-a plasat pe locul al 19-lea în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume.

De pe o suprafaţă totală de 128 mii de hectare de viţă-de-vie au fost recoltate 680 mii de tone de struguri, ceea ce reprezintă un randament de 5,3 tone la hectar. Au fost prelucrate 356 mii de tone de struguri, din care s-au obţinut 165 milioane de litri de vin, 25 milioane - de vin spumant şi 48 milioane - de distilat.

Valoarea exportului de vinuri moldoveneşti a atins cifra de 2,8 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de media anilor 2015-2017. Exportul  de vinuri reprezintă 14 la sută din valoarea creată de industria agroalimentară, 6% din valoarea exporturilor totale ale Republicii Moldova şi 2% din Produsul Intern Brut. România, China, Polonia, Cehia şi Statele Unite ale Americii se găsesc printre cei mai relevanţi importatori de vinuri moldoveneşti.

Din cauza volumului mare de precipitaţii, în unele zone s-a dezvoltat putregaiul cenuşiu, în deosebi la soiurile sensibile pentru vin. Tot vremea a făcut posibilă apariţia principalelor boli criptogamice: mâna şi făinarea. Pentru combaterea acestora au fost aplicate mai multe tratamente chimice.

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova este cel mai mare generator de locuri de muncă în mediul rural. Peste 29 mii de întreprinzători activează în acest sector al economiei. În 2018, investiţiile făcute în domeniu au constituit 350 milioane de lei, dintre care 184 milioane au fost alocate pentru plantarea viţei-de-vie, 82 milioane - pentru modernizarea vinăriilor, 30 milioane - pentru dezvoltarea pieţelor şi alte 4 milioane de lei au fost investite în diverse programe de dezvoltare a viticulturii.

Comentarii