Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

16 Ian. 2020 / 13:48

97 de femei de afaceri vor beneficia de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului „Femei în Afaceri"

97 de femei de afaceri din Moldova vor beneficia de finanţare nerambursabilă prin intermediul Programului naţional „Femei în Afaceri", co-finanţat de Uniunea Europeană şi gestionat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Câştigătoarele celui de-al 4-lea Concurs de proiecte investiţionale au semnat astăzi contractele de finanţare nerambursabilă în sumă totală de peste 12 milioane de lei. Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiţionale vor fi create 230 noi locuri de muncă. Investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 18 milioane de lei.

„Femeile sunt mai puţin prezentate în afaceri, în special în coducerea afacerilor, în dezvoltarea afacerilor. Vom prelungi acest program încă pentru trei ani. UE care a venit cu acest grant generos, 1,7 milioane de euro arată apreciere succesului acestui program. Vom dezvolta acest program nu numai pentru afaceri, vom include această dimensiune de gen în toate proiectele pe care noi le dezvoltăm la MEI”, a spus Anatol Usatâi, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Secretarul de Stat în domeniul infrastructurii, calităţii şi cooperării internaţionale, Iuliana Dragalin, a spus că dezvoltarea antreprenoriatului feminin este o prioritate pentru ODIMM.

„30 % din întreprinderi sunt conduse de femei. Eu sper ca anul viitor să spunem că la egalitate sunt conduse Întreprinderile Mici şi Mijlocii, şi de bărbaţi şi de femei”, a spus Iuliana Drăgălin.

Directorul  general  al ODIMM, Iuliana Costin, a spus că acest Program oferă femeilor şansa de a-şi pune în aplicare ideile, iar întreprinderile gestionate de femei, în cea mai mare parte, sunt prospere şi durabile.

„Majoritatea femeilor sunt din mediul rural. Pe noi, ne surprind uneori ideile ingenioase cu care vin femeile şi vreau să spun că este un potenţial femenin foarte mare nevalorificat încă la sat şi acest program o să ne arate în continuare încă multe idei de succes şi o să aducă un aport în economie. Competiţia a fost foarte acesrbă. Au câştigat cele mai bune”, a sublinait Iuliana Costin.

Granturile oferite de Uniunea Europeană au fost utilizate pentru achiziţionarea articolelor de investiţii şi servicii de dezvoltare a afacerii , au spus beneficiarele programului.

„Ne ajută să creăm afaceri şi locuri de muncă acasă şi vreau să încurajez cât mai multe doamne şi domnişoare să-şi valorifice ideile pe care le au. Noi avem în Persecina o companie producătoare de uniforme şi îmbrăcăminte corporativă, angajaţi 90 la sută femei” „Am reuşit să creez trei locuri de muncă în sectorul rural, în Durleşti. Am făcut investiţii în tehnica IT în valoare de aproximativ 150 mii lei”, spun beneficiarele.  

Programul-pilot „Femei în Afaceri" este gestionat de către ODIMM şi are o durată de implementare de 3 ani. Această iniţiativă guvernamentală are drept obiectiv promovarea abilităţii economice şi sociale a femeilor din zonele rurale. Programul este finanţat din bugetul de stat şi suplinit din fondurile Uniunii Europene.

 

Comentarii