Ştiri

Sursa imaginii: today.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

07 Feb. 2019 / 09:03

Achiziţiile de mică valoare trebuie să se desfăşoare obligatoriu prin MTender, experţi

Achiziţiile de mică valoare trebuie să se desfăşoare în mod obligatoriu prin MTender. Aceasta este părerea mai multor experţi care consideră că astfel va fi sporită transparenţa şi competitivitatea în procesul de achiziţii publice. Contactat de Moldova 1, Ministrul Finanţelor, Ion Chicu a declarat că sistemul este în proces de testare şi va fi îmbunătăţit cu suportul partenerilor externi, relatează Mesager.

„Sistemul „MTender” a fost pilotat pe achiziţii de valoare mică. Partea tehnică permite petrecerea procedurii de achiziţii, generarea contractului în format electronic şi înregistrarea acestui contract la Trezorăria de Stat. Poate fi aplicat, rămâne doar voinţa politică pentru a introduce această obligativitate”, a spus expertul AGER, Valeriu Ciorbă.

„Acest tip de proceduri deschide o portiţă pentru utilizarea banilor în mod netransparent. Autorităţile contractante adesea divizează de exemplu trebuie să procure nişte bunuri de 500 de mii de lei şi ei fac trei proceduri de achiziţii de mică valoare o achiziţie mai mare în câteva, astfel ca acestea să se încadreze în achiziţii de mică valoare care nu sunt transparente”, a declarat preşedintele AGER, Olesea Stamate.

„Anul trecut IDIS Viitorul a lansat indicele de încredere în sistemul achiziţiilor publice şi în privinţa transparenţei, circa 52 la sută, mai mult de jumătate dintre respondenţi consideră că transparenţa achiziţiilor publice în Republica Moldova este la un nivel scăzut şi extrem de scăzut”, a declarat expertul IDIS „Viitorul”, Diana Enache.

Contactat de Moldova 1, Ministrul Finanţelor, Ion Chicu a declarat că sistemul MTender este utilizat în mod experimental, dar nu este deplin funcţional, iar deficienţele vor fi înlăturate cu suportul partenerilor externi. Autorităţile mizează pe promisiunea şi atitudinea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Chicu consideră că acuzaţiile experţilor sunt speculaţii electorale.

„MTender încă nu este pe deplin funcţional. Avem promisiunea BERD că va depune eforturi pentru înlăturarea deficienţelor sistemului, utilizat acum, în mod experimental. Utilizarea lui de mai departe este dorinţa noastră, dar multe depind de atitudinea partenerilor. În rest, toată agitaţia care se face în jurul subiectului este speculaţie electorală”, a menţionat ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

Experţii spun că anual bugetul de stat pierde 10 miliarde de lei din cauza achiziţiilor publice netransparente.

Comentarii