Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

12 Iul. 2019 / 12:19

Agenţia Proprietăţii Publice trece în subordinea Ministerului Economiei şi Infrastructurii

Agenţia Proprietăţii Publice, instituţie abilitată cu administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice a statului, trece din subordinea Guvernului în subordinea Ministerului Economiei şi Infrastructurii. Parlamentul a aprobat în prima lectură modificarea unor acte legislative.

Potrivit autorilor, repoziţionarea Agenţia Proprietăţii Publice în subordinea Ministerului Economiei şi Infrastructurii va permite ministerului de a coordona şi monitoriza activitatea acesteia în scopul îmbunătăţirii performanţelor, prin asigurarea creării unor mecanisme de supraveghere a activităţii entităţilor economice cu capital de stat, implementarea mecanismelor pentru diminuarea riscurilor de corupţie.

„Privatizările ilegale din ultima perioadă de timp au fost realizate de către Agenţia Proprietăţii Publice, care era în subordinea Guvernului condus de Pavel Filip. Să vă dau nişte exemple? Casa Presei, Cantina Cancelariei de stat, Tutun CTC, Gările Auto”, a declarat Sergiu Litvinenco, deputat PAS, citat de Mesager.

„Nu poate fi o scuză nişte aberaţii de ale Dvs. şi nişte acuzaţii pe care le faceţi şi nu vă poate aceasta scuza sau motiva lipsa de cunoştinţă a legii Nr.235. Haideţi, vă rog, înainte de a ieşi cu rapoartele, măcar citiţi-le, lecturaţi-le, apoi faceţi aşa declaraţii, ce are una cu alta”, a spus Vladimir Cebotari, deputat, PDM, citat de Mesager.

„Nu aţi prezentat la acest proiect, nici avizul Centrului Naţional Anticorupţie, nici avizul Ministerului Economiei, unde sunt? Este evident că de fiecare dată când ieşiţi la tribună, calitatea activităţii legislative a dumneavoastră scade. Am impresia că nu vă aflaţi în Parlament, dar aţi venit la cursuri de perfecţionare”, a declarat Denis Ulanov, deputat, Partidul „Şor”, citat de Mesager.

„Această Agenţie s-a ocupat cu achiziţii şi prin aceste achiziţii şi alte scheme a falimentat mai multe întreprinderi de stat. MUSCA Veniturile întreprinderilor de stat au scăzut dramatic şi acest lucru era controlat de către acei care erau la conducerea statului şi care astăzi apără aprig această agenţie”, a spus Vlad Batrîncea, deputat, PSRM, citat de Mesager.

Obligaţia de emitere a facturii electronice va fi amânată până în iulie 2020. Proiectul de lege a fost votat în primă lectură.

După adoptarea legii, Guvernul, în termen de două luni, va aduce actele normative în concordanţă cu prevederile acestei legi.

Comentarii