Ştiri

Sursa imaginii: agrobiznes

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

14 Mar. 2019 / 20:00

Agricultorii din Moldova cer un impozit unic în agricultură

Îşi doresc un impozit unic în agricultură dar şi perfectarea legii privind zilierii care să aducă ajutor agricultorilor dar nu controale şi amenzi. Vorbim despre membrii Federaţiei agricultorilor din Moldova care s-au întrunit la Chişinău. Conducerea Federaţiei a prezentat rapoartele de activitate pentru 2018 şi a abordat problemele cu care se confruntă agricultorii din întreaga ţară, relatează Mesager.

Fermierul Mihai Ivanov gestionează în satul Răuţel din Făleşti aproape 700 de ha de terenuri agricole, pe care cultivă grâu, orz şi porumb. Agricultorul spune că anul trecut a înregistrat pierderi de peste două milioane de lei în lipsa unei pieţe de desfacere.

„Preţurile la noi  s-au dictat de intermediarii care au avansat pe piaţa naţională. Floarea soarelui am dat în jur de patru lei 80 de bani, dar ar fi trebuit cu cinci lei 80 de bani, grâul cu doi lei 40 de bani, cu doi lei şi 20 de bani ar fi trebuit să fie la trei lei şi 50 de bani”, a spus fermierul din Făleşti, Mihai Ivanov.

Agricultorii spun că aşteaptă o reformă în domeniul agriculturii care să presupună investiţii mai mari.

„Preţurile la combustibil, seminţe chimicale substanţe protectoare fertilizanţi sunt foarte mari pentru producătorii agricoli. Profiturile sunt mici şi producătorilor agricoli le vine greu să se dezvolte”, a spus fermierul din Cahul, Anatol Nebunu. 

„În privinţa accizelor care sunt pentru produsele agricole pentru import export sunt destul de mari. Un alt lucru stimularea nu neapărat după ce s-a făcut investiţia dar înainte”, a declarat fermierul din Ungheni, Ruslan Leanu. 

Federaţia Agricultorilor îndeamnă fermierii să se conformeze exigenţelor şi să respecte standardele de calitate.

„Este necesar de educat fermierul ca el să înceapă a lucra cu piaţa de desfacere adică cu reţelele de super-marketuri fiindcă aici sunt condiţiile foarte rigide vis-a -vis de calitate. Desigur că trebuie să fie şi politicile statului care ar facilita dezvoltarea pieţei şi stimularea agricultorului pentru a face operaţiuni de export”, a spus directorul executiv al FARM, Aurelia Bondari. 

Autorităţile îşi propun să redreseze situaţia şi să elaboreze politici în domeniu.

„Ne propunem să punem accentul pe perioada post-recoltare, procesarea producţiei agricole şi zootehnie,  e la nivel de elaborare de politici. Primordial acuma una din cele mai grave probleme pe care le avem este vorba de sectorul lapte, este unicul sector unde producătorii nu aprovizionează piaţa locală”, a spus secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Veaceslav Cernat.  

În  2019, mărimea Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural constituie 900 milioane de lei.

Comentarii