Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

26 Iul. 2020 / 19:03

Agricultorii înregistrează pierderi din cauza secetei

Seceta a afectat culturile agricole, iar agricultorii înregistrează pierderi semnificative. Fermierii din Găgăuzia strâng pe ultima sută de metri cerealele şi spun că rezultatele vor fi doar la nivelul a 40 de mii de tone, ceea ce reprezintă doar 35 la sută din recolta planificată. Porumbul şi floarea-soarelui au fost şi ele afectate, iar unele gospodării sunt nevoite să defrişeze semănăturile. Agricultorii sunt disperaţi şi se tem că nu vor putea recupera nici ceea ce au investit, relatează Moldova 1.

Denis Berezian, agricultor din Comrat, încă din martie a anticipat problemele ce ţin de recolta de cereale. Cele mai pesimiste prognoze s-au adeverit. Gospodăria a rămas fără recolta de prima categorie de cereale. Recolta va fi semnificativ mai mică decât anul trecut şi nu toţi fermierii vor putea să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale cu privire la cote.

„Prognozăm în acest an să avem o recoltă de 36-40 de mii de tone în Găgăuzia. Unele ferme nu-şi pot îndeplini toate obligaţiile contractuale, şi-au pierdut complet recolta”, a declarat Andrei Dimitroglo, şeful Departamentului agricultură din Găgăuzia.

Pentru grupul doi de cereale, precum porumbul şi floarea-soarelui, situaţia din regiune este la fel de dificilă. Există câmpuri de pe care fermierii nu vor putea recolta nici măcar nutreţuri pentru a animale.

„Seceta a afectat recolta. În această perioadă, porumbul trebuia să fie cel puţin la nivelul umărului. Pentru a prelucra acest terenul am cheltuit peste opt milioane de lei şi respectiv avem pierderi. Lipsa de umiditate a dus la faptul că avem floarea-soarelui înaltă de 50 de centimetri. Nu există recoltă. Este clar că rezultatele vor fi dezastruoase”, afirmă Denis Berezian.

Potrivit experţilor, astfel de secete nu au mai existat de mult timp. Seceta din actualul sezon agricol este considerată a patra cea mai puternică din ultimii 20 de ani.

Comentarii