Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

13 Aug. 2020 / 20:35

Agricultorii pot solicita compensaţii pentru diminuarea consecinţelor calamităţilor naturale

Oficiile teritoriale ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură au început recepţionarea cererilor din partea agricultorilor pentru obţinerea compensaţiilor legate de secetă. Potrivit datelor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, în primele trei zile de la anunţ, în total pe ţară, au fost recepţionate 13 cereri din numărul estimat de 2 700 potenţiali beneficiari. În raioane, comisiile teritoriale sunt în plin proces de estimare a prejudiciilor. Cererile pentru subvenţii pot fi depuse până pe 18 septembrie, informează Mesager.

În raionul Drochia, pagubele suportate de agricultori sunt evaluate de o comisie specială care se deplasează la faţa locului. Potrivit autorităţilor locale, practic toate 28 de localităţi din raion au avut de suferit, mai puţin fiind afectate doar câmpurile din satele Nicoreni şi Sofia.

„Investiţiile ştim că sunt undeva zece mii de lei la hectarul de pământ şi e clar că agenţii economici trebuie susţinuţi. Am mers aproape în toate 28 de primării, au mai rămas cinci sau şase primării, să evaluăm câmpurile şi să pregătim actele pentru agenţii economici”, a relatat Ion Dascăl, vicepreşedintele raionului Drochia.

În satul Miciurin sunt trei intreprinderi agricole. Cel mai mult au avut de suferit cerealele de prima grupă, dar şi porumbul. Agricultorii spun ca nu s-au mai confruntat cu astfel de calamităţi.

„Toate culturile sunt afectate, porumbul practic nu e nimic, sfecla de zăhăr cât de cât este, dar tot e puţină, a fost afectată de boală, în rest e rău, e problematic”, a spus Sergiu Guţu, mecanizator.

„Grâu, orz am mai strâns câte ceva, undeva două tone, rapiţa la noi o parte, am avut 105 hectare, 40 hectare a îngheţat şi am fost nevoiţi să o reînsămânţăm cu floarea-soarelui. Şi următorul este porumbul, nu vom putea strânge absolut nimic. Am fost şi am luat blancurile pentru acte, ne-am înregistrat şi vom completa pachetul cu documente ca să-l prezentăm”, a spus Anatolie Nicu, primarul satului Miciurin.

Potrivit responsabililor de la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, subvenţiile se vor acorda solicitanţilor în funcţie de cultură, suprafaţa afectată şi gradul de afectare. Pentru grâul de toamnă, subvenţia la hectar va fi 500 de lei, pentru orzul de toamnă - 510 lei, pentru rapiţă - 700 de lei, iar pentru culturile pomicole poate ajunge si la 1 900 de lei.

Pentru despăgubirea agricultorilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei, 100 de milioane din Fondul de Subvenţionare a Agriculturii, iar alte 100 de milioane din Fondul de Intervenţie al Guvernului.

 De la începutul anului şi până în prezent, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a recepţionat peste 2400 de cereri de subvenţionare în sumă de peste 744 de milioane de lei, pentru 19 domenii prevăzute în Fondul de subvenţionare a agriculturii.

Comentarii