Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

09 Ian. 2020 / 17:13

Andrei Goncearenko afirmă că nu are dubii cu privire la legitimitatea acordului de concesionare a Aeroportului

Compania Avia-Invest, care administrează Aeroportul Internaţional Chişinău, vine cu o serie de precizări în legătură cu informaţiile apărute, în ultimul timp, în presă, care îl vizează pe Andrei Goncearenko, noul beneficiar „Komaksavia Airport Invest” Ltd., deţinător al 95% din acţiunile Avia-Invest.

Astfel, prin intermediul unui comunicat de presă, Andrei Goncearenko a precizat că informaţiile apărute în presa din Republica Moldova, precum că ar avea probleme cu justiţia din Federaţia Rusă nu au nici un temei.

„Declar cu toată responsabilitatea că nu mă ascund de justiţia vreunei ţări, continui să-mi desfăşor activitatea de om de afaceri, iar în prezent mă aflu la Moscova. Anterior, am anunţat public despre intenţiile pe care le am în raport cu Aeroportul Internaţional Chişinău şi le voi repeta ori de câte ori va fi nevoie”, se arată în comunicat.

Investiţiile de modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău vor fi făcute numai în condiţiile unui climat investiţional favorabil şi având suportul Guvernului Republicii Moldova, menţionează omul de afaceri.

„Declaraţiile autorităţilor puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoaşterea legalităţii oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanţelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privinţă. Orice acţiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătoreşti, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice şi vor fi atacate în instanţele internaţionale”, mai scrie în comunicatul emis de Avia Invest.

Andrei Goncearenko afirmă că nu are dubii cu privire la legitimitatea acordului şi la prezenţa unor argumente juridice serioase într-un litigiu juridic de nivel mondial.

„Provoacă uimire decizia autorităţilor de a iniţia un litigiu care îl vizează pe un investitor dintr-o ţară-prietenă, o hotărâre care comportă cheltuieli mari bugetare, fără un rezultat evident pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova, şi nu pentru o activitatea comună în vederea dezvoltării fructuoase nu numai a Aeroportului Internaţional Chişinău, ci şi a altor proiecte de infrastructură a ţării. Cu toate acestea, am încrederea că raţiunea va triumfa şi va fi iniţiat un dialog cu oficialii Republicii Moldova pe tema implementării acestui proiect investiţional ambiţios”, mai scrie în comunicat.

Aeroportul Internaţional din Chişinău a fost concesionat în anul 2013. În luna septembrie 2019, Agenţia Servicii Publice a atacat în instanţă contractul de concesionare a Aeroportului, solicitând anularea acestuia pe motiv că obiectivul a fost dat în concesiune contrar intereselor statului.

Comentarii