Ştiri

Sursa imaginii: protv.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

17 Ian. 2020 / 13:21

ANRE comentează scumpirea carburanţilor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) comentează, în legătură cu scumpirea din această dimineaţă a produselor petroliere, că în conformitate cu prevederile legale, titularii de licenţă stabilesc şi modifică de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat. Însă, agenţii economici trebuie să prezinte la ANRE calcule în termen de trei zile de la afişarea noilor preţuri. Totuşi, până în prezent, ANRE nu a recepţionat nicio informaţie în acest sens.

Potrivit ANRE, titularii de licenţă stabilesc şi modifică de sine stătător preţurile, ţinând cont de consumurile şi cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depăşeşte 10%. Preţurile sunt calculate în baza preţului de import a produselor petroliere, a cotei accizelor şi taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul Fiscal. De asemenea, sunt luate în calcul cheltuielile comerciale şi administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat cu amănuntul, precum şi rentabilitatea aplicată.

„Totodată, politica bugetar-fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult de cât în anul 2019, pentru motorină – 2508 lei/tonă sau cu 228 (10%) lei mai mult de cât în anul 2019 şi pentru gazul lichefiat 3580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult de cât în anul 2019”, se mai menţionează în comunicatul de presă al ANRE.

 

Comentarii