Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Sep. 2019 / 19:01

Proiectul Arena Chişinău a fost iniţiat fără infrastructura de conectare la utilităţile publice

Arena Chişinău nu are mijloace circulante, se stopează o serie de lucrări, fapt ce ar genera costuri suplimentare pentru buget. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi Ion Potlog, consilier în cabinetul ministrului Economiei şi Infrastructurii. Potrivit lui, proiectul Arena Chişinău a fost iniţiat fără ca infrastructura de conectare la utilităţile publice să fie planificată. Obiectivul nu este conectat la apă, nu are lumină, nu beneficiază de telecomunicaţii şi nici nu are drumuri de acces. Agenţia Proprietăţii Publice planifică să organizeze o serie de consultări şi dezbateri publice pe marginea acestor probleme, relatează Mesager.

„Infrastructura de conectare a Arenei Naţionale la utilităţi publice apă şi canalizare, energie electrică, gaz, telecomunicaţii nu a fost planificată şi bugetată de fapt, situaţia căilor de acces şi transport public. Noi am constatat că proiectele tehnice nu au fost executate, avem doar schiţe. Conform standardelor tehnice, proiectul trebuie să arate cu totul altfel. În scurt timp sperăm să avem proiectul tehnic supus avizărilor şi aprobărilor”, a declarat Ion Potlog.

Directorul Agenţiei Proprietăţii Publice a lansat un apel către agenţii economici să vină cu propuneri privind valorificarea terenului de 69 de hectare din jurul Arenei Chişinău.

„Pentru a genera o viziune, cum putem să valorificăm întregul teren de 69 de hectare, ca pe final să asiguram un flux de vizitatori necesar pentru valorificarea corectă a acestui bun şi menţinerea lui nu doar din bugetul de stat, ci o posibilă autogestiune”, a menţionat Eugeniu Moraru, director la Agenţia Proprietăţi Publice. 

Arena Chişinău urma să fie inaugurată pe 14 octombrie, de Hramul oraşului Chişinău, la un an de când a fost lansat proiectul. Lucrările de construcţie sunt realizate de către o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat, iar costul total estimat al Arenei era de 43 de milioane de euro. În prezent lucrările sunt gata în proporţie de 70 la sută.

Comentarii