Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

17 Sep. 2019 / 17:23

Audieri în Comisia de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău

Contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău şi privatizarea companiei „Air Moldova” conţin mai multe lacune, au fost încheiate în detrimentul intereselor statului şi contrar legislaţiei, prin urmare ar exista temeiuri juridice pentru rezilierea acestora. Recomandarea vine de la experţii angajaţi de Comisia parlamentară de anchetă privind privatizările din perioada 2013-2019, care au prezentat astăzi în Parlament rapoarte preliminare. Un raport final privind aceste două cazuri va fi prezentat în zece zile în Parlament, pentru a fi aprobată o declaraţie „politico-juridică”, relatează Mesager.

Avocatul Eduard Digore a numit „afacerea Aeroportul” drept „crimă perfectă” şi a enumerat mai multe motive pentru rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului.

„Acest fapt prin care s-a declarat câştigătoare o ofertă pe bază de informaţii false, acest lucru duce la nulitatea întregului proces. Contractul a fost întocmit, probabil, în limba rusă iniţial şi asta se vede, şi a fost tradus într-o limbă trunchiată, română, de aceea multe clauze a contractului nici nu se înţeleg din punct de vedere juridic şi nu se înţelege foarte clar care este efectul acestor clauze, multe clauze între ele se contrazic”, a precizat avocatul Eduard Digore.

Iar expertul în aviaţie, Victor Neaga, a demonstrat cum compania „Air Moldova” ar fi fost falimentată intenţionat, iar concursul de privatizare a fost unul mimat. Mai mult, el spune ca statul i-ar fi acordat acestei companii un ajutor de 90 de milioane de lei în 2017, bani care nu au mai fost restituiţi în bugetul de stat.

„Cifra de afacere a crescut, şi datoriile au crescut. Compania „Air Moldova” a primit susţinere financiară din faptul că şi-au mărit datoria din contul grupului Şor şi anume: Avia Invest, Airport handles şi compania de catering, suma datoriilor către aceste companii la momentul actual constituie de 170 de milioane de lei, pe de altă parte mai sunt şi 90 de milioane de lei-ajutorul de stat”, susţine Victor Neaga.

Preşedintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu, susţine că reprezentanţii companiei care a câştigat concursul de privatizare al Air Moldova au părăsit teritoriul Republicii Moldova şi a cerut implicarea Ministerului de Interne în acest caz.

„Noi am trimis în mai multe rânduri scrisori la adresa acestor companii, care evident deţine informaţie relevantă cu privire la investigarea pe care noi o efectuăm. Nu am primit niciun răspuns de confirmare, iar după ce am adresat o scrisoare la Ministerul  de Interne am primit o informaţie care include menţiunea că persoanele ţinte au părăsit teritoriul Moldovei”, a spus Igor Munteanu.

Acordul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenţia Proprietăţii Publice şi compania Avia Invest. În luna iulie 2018, o companie română de aviaţie privată a achiziţionat 49% din acţiunile Air Moldova.

Comentarii