Ştiri

Sursa imaginii: TV8.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

13 Mai 2019 / 18:05

Banca Mondială: Ritmurile de creştere economică pentru Republica Moldova, în anul 2019, vor scădea pe termen mediu

Ritmurile de creştere economică pentru Republica Moldova, în anul 2019, vor scădea pe termen mediu şi vor ajunge până la 3,4 %, iar domeniul fiscal întâmpină anumite provocări. Pe termen lung principalele provocări economice ale Republicii Moldova vor fi situaţia demografică, precum şi îmbătrânirea rapidă a populaţiei. Aceste constatări au fost menţionate astăzi în raportul elaborat de experţii Băncii Mondiale şi consultat cu Guvernul Republicii Moldova, cu tema „Memorandumul economic de ţară pentru Moldova”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit expertului Băncii Mondiale, Marcel Chistruga, la baza creşterii economice din anul 2018 au stat investiţiile, consumul privat care a fost stimulat de reducerea ratelor de impozite, sectorul construcţiilor, comerţul, industria dar şi sectorului agricol.

„Considerăm că la baza acestor creşteri au stat condiţiile financiare mai favorabile, dar şi investiţiile publice. Pe partea de producţie, odată cu creşterea investiţiilor am observat că sectorul construcţiilor a avansat foarte mult şi dorim să menţionăm acest fapt. Comerţul şi industria au mai adăugat încă 1.8 puncte procentuale” a spus expertul.

Expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga, a mai menţionat că rata inflaţiei este în partea de jos a coridorului de ţintire, iar aceste presiuni cresc. De la începutul anului s-a înregistrat o depreciere a monedei naţionale şi vor avea loc împrumuturi mai mari. Expertul economic a mai specificat că la începutul lui 2019 vedem anumite provocări, veniturile s-au majorat cu 6,3%, ceea ce este mult mai puţin decât creşterile veniturilor publice din anul trecut.

Problemele teritoriale, instabilitatea politică şi dependenţa de pieţele de desfacere din Federaţia Rusă, au fost principalele obstacole care au împiedicat Republica Molodova să înregistreze o mai mare creştere economică de la independenţă incoace. Concluzia a fost făcută de către directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Alexandru Stratan, în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova. 

„Noi ne dezvoltăm, creştem, însă viteza cu care mergem înainte nu este potrivită. Dacă e să comparăm cu anii 1990, PIB-ul nostru de astăzi este de 75-77% din perioada respectivă. Noi şi Ucraina suntem încă unincile ţări care nu am atins PIB-urile anilor 90”, a spus directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.

Comentarii