Ştiri

Sursa imaginii: basarabia.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

19 Noi. 2020 / 14:55

BIRD va oferi 92 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului de termoficare

Republica Moldova va contracta un împrumut în valoare de 92 milioane de euro din partea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în vederea îmbunătăţirii eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Parlamentul a ratificat, în şedinţa plenară de astăzi, 19 noiembrie, cu 73 de voturi pro, Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BIRD privind al doilea Proiect de îmbunătăţire a eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, semnat la 30 septembrie 2020.

Investiţiile oferite de partenerii de dezvoltare vor fi îndreptate spre dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei termice şi electrice din municipiul Chişinău, precum şi spre îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor de termoficare.

„Realizarea acestui proiect va contribui la alimentarea fiabilă cu energie electrică şi termică, în special, a consumatorilor finali din municipiul Chişinău. De asemenea, vor fi efectuate investiţii-pilot de eficienţă energetică, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de termoficare şi la reducerea consumului de energie în clădirile respective, ceea ce va avea un impact social pozitiv”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Acţiunile prevăzute în proiect urmează a fi implementate până la sfârşitul anului 2025.

Comentarii