Ştiri

Sursa imaginii: BNM

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

16 Mai 2019 / 18:44

Preţurile vor continua să se majoreze

Preţurile vor continua să se majoreze. Banca Naţională a Moldovei a revăzut în creştere prognoza inflaţiei pentru 2019. Conform estimărilor, aceasta va fi de 5,1 la sută, cu 0,2 puncte procentuale mai mult faţă de prognozele anunţate la începutul anului, relatează Mesager.

„Inflaţia va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020. Decompoziţia prognozei inflaţiei denotă dominaţia componentelor preţurilor la produsele alimentare şi a inflaţiei de bază pe tot orizontul de prognoză. Preţurile reglementate vor avea un şoc temporar, pe când majorarea preţurilor la combustibili va fi una nesemnificativă”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

Oamenii sunt nemulţumiţi că preţurile la produsele alimentare au crescut în ultima perioadă.

„Dacă va merge aşa şi mai departe nu ştiu unde ajungem. 16 lei ceapa, 26 morcovul e un nivel foarte mare şi e foarte greu”, a spus un bărbat.  

„Preţurile sunt exagerate la toate produsele, oamenii care nu bani şi trăiesc din pensie posibil nu-şi pot permite să-şi cumpere măcar cartofi”, a spus o femeie.  

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a menţionat că majorarea ratei anuale a inflaţiei a fost cauzată de evoluţia preţurilor la produsele alimentare care au înregistrat nivelul de 4,5 la sută, în aprilie. Prognozele arată însă că preţul combustibililor ar trebui să aibă un ritm redus de creştere.

Comentarii