Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

22 Mai 2019 / 11:26

Camioane cu cartofi, întoarse la vamă

Trei camioane cu cartofi din Belarus care urmau să ajungă în Republica Moldova au fost întoarse. Alte două camioane stau la punctul de trecere Criva în aşteptarea rezultatelor de laborator. Despre aceasta a comunicat pentru TRM.MD, Viorel Chetrari, specialist principal în cadrul Serviciului coordonarea posturilor sanitar-veterinare şi fitosanitare.

„Este vorba de trei camioane de cartofi din Belarus. Cartofii au fost depistaţi cu bacteria numită „putregaiul inelar”. Două camioane cu cartofi sunt şi în punctul de trecere Criva, rezultatul urmează să apară astăzi după masă”, a declarat Viorel Chetrari.

„Prin intermediul inspectorilor din teritoriu, prelevăm probe. Deja apar şi primii producători autohtoni. Sigur se relevă probe şi de la ai noştri producători.  Noi suntem autoritate de control şi scopul ANSA este de a proteja Republica Moldova de agenţi patogenici din exterior. Cele mai înalte preţuri sunt acum pentru cartofii timpurii, când nu este în masă încă producerea de cartofi noi, iar stocurile vin din import. În iunie eu cred că situaţia va fi stabilă”, a spus directoarea adjunctă a ANSA, Ela Malai, citată de Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit Elei Malai, în această dimineaţă, la 13 camioane cu cartofi agentul patogen nu a fost depistat şi camioanele au intrat în ţară.

Precizăm că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, preţurile la legume au crescut în luna mai cu 31,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majorări esenţiale ale preţurilor au fost înregistrate, în special, la comercializarea cartofilor.

Comentarii