Ştiri

Sursa imaginii: agrobiznes.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

27 Iun. 2020 / 14:30

Cireşele din raionul Dubăsari vor putea fi exportate pe piaţa externă

O femeie din satul Ustia, raionul Dubăsari, a pus pe roate o afacere cu cireşe. Deşi nu a aşteptat mari rezultate în primii ani de creştere a livezii, aplicând tehnologiile moderne şi ţinând cont de cerinţele consumatorilor, după zece ani de muncă asiduă, Mariana Pâslaru a reuşit să obţină certificatul Global GAP, ceea ce înseamnă că fructele sâmburoase vor putea fi exportate în Uniunea Europeană (UE), dar şi în ţări precum Dubai şi Arabia Saudită. Antreprenoarea dispune de circa 24 de hectare de livadă cu soiuri moderne aduse din ţările europene, pe care le va putea comercializa la un preţ mai convenabil faţă de soiurile autohtone, relatează Mesager.

Acum 12 ani, Mariana Pîslaru călătorea în UE în căutare de soiuri noi şi tehnologii.

Cireşele frumoase, dulci şi mustoase crescute în livada din satul Ustia vor ajunge în scurt timp pe rafturile magazinelor din ţările europene. Fructele moldoveneşti corespund tutoror criteriilor de calitate, precum culoare, dimensiune şi fermitate. Conţinutul de zahăr al fiecărui fruct este măsurat cu un aparat numit refractometru. Astfel, indicele nu trebuie să depăşească 16 procente.

Pentru a reuşi în afacere, antreprenoarea are susţinerea şi încurajarea celor dragi.

Lucrătorii care îngrijesc livada şi culeg fructele respectă măsurile de protecţie împotriva Coronavirusului.

Specialiştii din domeniul agriculturii performante afirmă că certificatul Global GAP constituie o cerinţă obligatorie pentru fermierii care vor să-şi comercializeze produsele pe pieţele internaţionale.

În Republica Moldova sunt aproximativ 60 de producători agricoli care în ultimii 15 ani au implementat standardele Global GAP. Doar în ultimii trei ani, 40 de agricultori au fost certificaţi. Anul trecut, ţara noastră a exportat aproximativ zece mii de tone de cireşe în ţările UE şi CSI.

Comentarii