Ştiri

Sursa imaginii: infoprut.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

26 Apr. 2019 / 16:16

Compania Transgaz a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chişinău

Contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei au fost semnate de Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA. La data de 2 mai va fi emis ordinul de începere a lucrărilor.

Proiectul Ungheni – Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iaşi - Ungheni - Chişinău.

Potrivit ministrului Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, acest proiect este unul necesar şi semnificativ pentru securitatea energetică a Republicii Moldova: „Urmează demararea cât mai urgentă a lucrărilor de construcţie, astfel încât conducta de gaz să fie operaţională către finele anului curent, din acel moment Republica Moldova va avea o cale alternativă de aprovizionare cu gaze naturale”.

Directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, susţine că realizarea proiectului Ungheni-Chişinău va contribui la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, la modernizarea şi eficientizarea infrastructurii energetice existente, precum şi la crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive.

Transgaz derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.

Comentarii