Ştiri

Sursa imaginii: www.agrocomert.ro

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

16 Mai 2019 / 10:02

Condiţii mai bune de lucrare a solului pentru un grup de agricultori din Râşcani

Frigider modern, linie de sortare şi sistem de irigare şi fertilizare a solului. Pentru Gheorghe şi Eduard Russu din raionul Râşcani, toate acestea au fost posibile datorită proiectului Agricultura Competitivă. Tată şi fiu, ambii agricultori, aceştia au fondat în 2015 alături de alţi 4 parteneri o cooperativă agricolă pentru a crea o afacere de succes, relatează Mesager.

Ideea de a crea o asociaţie agricolă pentru a accesa fondurile proiectului Agricultura Competitivă, i-a venit lui Gheorghe Russu după ce a făcut o vizită de studiu în Polonia.

„Nu se practica la noi grupuri de producători nu se formau, toţi se temeau, nu ştiau ce înseamnă toate lucrurile acestea. Însă am găsit oameni de bună credinţă care mă cunoşteau, care ne-au încredinţat, ne-am unit mână la mână, am pus proporţional cota noastră fiecare”, a declarat agricultorul Gheorghe Russu.

Datorită finanţării nerambursabile de aproximativ 233 mii de dolari, Gheorghe şi Eduard Russu, au construit în 2015 un frigider modern cu opt camere, cu o capacitate de stocare de 600 de tone şi o linie de sortare. Acest lucru le-a fost de mare folos anul trecut, când majoritatea fermierilor se grăbeau să-şi vândă merele.

„A fost un pas înaintea noastră, prin care am putut să realizăm producţia la un preţ puţin mai convenabil. Am depozitat 1600-1700 de tone, preţul din toamnă a fost puţin scăzut, a fost în jurul la 2 lei, 2-3 lei, mai târziu deja 4-5”, a remarcat agricultorul, Eduard Russu.

Intenţia agricultorilor este să devină competitivi pe piaţa europeană, iată de ce au plantat aproximativ 12 hectare de livadă super-intensivă de măr şi 10 hectare, de cireş.

În a doua fază a proiectului, agricultorii au obţinut o finanţare nerambursabilă de 14 mii de dolari. Utilizând şi bani din propriile surse, fermierii au reuşit să construiască un sistem de irigare şi fertilizare a solului.

„Totul este monitorizat unde totul este monitorizat, adică putem vedea câtă apă trebuie să dăm, la fel şi îngrăşămintele”, a menţionat agricultorul Eduard Russu.

Proiectul Agricultura Competitivă a început în 2012 şi ar fi trebuit să dureze 7 ani, însă donatorii extern şi Guvernul Republicii Moldova au decis extinderea până în 2021.

„Începem să lucrăm cu sectorul zootehnic, anume cu producătorii de lapte şi cel de miere de albini, avem câteva grupuri de iniţiativă care doresc să se asocieze şi să acceseze resursele financiare şi tehnice ale proiectului”, a spus directorul adjunct al UCMP, Olga Saiciuc.

Proiectul Agricultura Competitivă este finanţat de Banca Mondială împreună cu Ambasada Suediei. Suma finanţărilor nerambursabile variază între 46 şi 350 de mii de dolari. Costul  total a proiectului este de 47 de milioane de dolari.

Comentarii