Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

31 Iul. 2020 / 17:42

Creditul rusesc, din nou pe agenda autorităţilor

Guvernul a aprobat astăzi reluarea negocierilor cu Federaţia Rusă privind accesarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro. În comisia de negocieri vor fi reprezentanţi din Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi cel al Justiţiei.

De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Documentul prevede acordarea unui împrumut de 100 de milioane de euro. Prima tranşa este debursată necondiţionat, iar pentru cea de-a doua este nevoie de îndeplinirea a şase condiţionalităţi ce ţin de climatul de afaceri, buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei, dar şi gestionarea finanţelor publice.

„Obiectivul asistenţei macrofinanciare respective este de a diminua constrângerile de finanţare externe ale ţării, de a atenua balanţa de plăţi şi necesităţile bugetului şi de a sprijini Republica Moldova în situaţia financiară actuală”, a declarat vicepremierul, ministrul Finanţelor Serghei Puşcuţa

Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Comentarii