Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

03 Apr. 2020 / 14:02

Igor Dodon: Banca Naţională are suficiente rezerve valutare pentru a menţine stabiltatea monedei naţionale

Deprecierea leului este inevitabilă, dar autorităţile întreprind măsuri ca aceasta să fie lentă. Declaraţia a fost făcută de şeful statului, Igor Dodon în cadrul emisiunii săptămânale „Preşedintele Răspunde”. Dodon dă asigurări însă că Banca Naţională are suficiente rezerve valutare pentru a menţine stabiltatea monedei naţionale. Experţii economici au păreri împărţite cu privire la declaraţiile făcute de Dodon, relatează Moldova 1.

„ Dacă nu va avea loc o depreciere uşoară a monedei naţionale, exporturile noastre vor avea de suferit. Pentru a încuraja exporturile vom fi în sistuaţia când trebuie puţin să depreciem moneda naţională. Înţelegem riscurile, în acelaşi timp vreau să menţionez că Banca Naţionlă are suficiente rezerve valutare de circa trei miliarde de dolari, care sunt suficiente pentru a menţne stabilitatea monedei naţionale”, a menţionat Igor Dodon.

Experţii economicii au păreri împărţite cu privire la declaraţiile făcute de şeful statului privind deprecierea leului.

„Acest lucru este o măsură stimulatorie care are un efect pe termen scurt de încurajare a exporturilor în condiţiile în care se anticipeaază o căderea destul de semnificativă comerţului exterior, ceea ce va permite o suplinire sau o intrarea mai mare de valută în ţară”, a declarat pentru Moldova 1, Roman Chircă, expert economic.

„Asemenea declaraţii din partea politicienilor nu sunt foarte oportune, sunt de prost augur, fiindcă imediat va începe panica. Dacă autorităţile declară că intenţia să deprecieze moneda naţională, toate personele vor fugi să-şi convertească leii în valută străină , pentru a-şi salva leii”, a spus Viorel Gîrbu, expert economic.

Igor Dodon a mai menţionat că din cauza pandemiei de COVID-19 produsul intern brut al Republicii Moldova va avea de suferit, astfel creşterea prevăzută pentru acest an a fost revăzută şi se aşteaptă o scădere de 3-5%.

Totodată preşedintele a mai menţionat că de la începutul perioadei de criză, exporturile spre ţările CSI au rămas la acelaşi nivel, însă livrările de produse moldoveneşti în ţările UE au scăzut. Dodon a mai specificat că statul are suficiente rezerve de cereale, dar nu exclude că în timpul apropiat exportul lor ar putea fi limitat.

Comentarii