Ştiri

Sursa imaginii: zdravan.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Sep. 2019 / 20:19

Dezbatere publică la Chişinău privind preţul de achiziţie a strugurilor

Şi în acest an se va atesta o recoltă mare de struguri, însă strugurii nu sunt calitativi, deoarece în perioada de coacere a fost secetă. Din această cauză, la vânzare producătorii vor fi în pierdere, iar procesatorii nu au vânzări şi stocurile rămân pline cu producţia de anul trecut. Aceste constatări au fost făcute astăzi la Parlament, în cadrul unei dezbateri organizate de către Comisia economie, buget şi finanţe privind preţul de achiziţie a strugurilor şi soiurilor în plin sezon de strângere a recoltei, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Cei mai nemulţumiţi de situaţia creată în domeniul vitivinicol sunt producătorii, care spun că din cauza secetei calitatea strugurilor lasă de dorit, astfel că strugurii vor fi vânduţi şi în acest an la preţuri mici. Însă, potrivit producătorului din Cahul, Dinu Teodos, nemulţumirea cea mai mare este că fabricile mari au făcut o înţelegere de cartel între ele pentru a achiziţiona strugurii la preţuri mici şi în consecinţă cei care pierd sunt micii producători.

De cealaltă parte, procesatorul Nicolae Chiosa spune că şi fabricile sunt în pierdere, deoarece vânzările la produsele vitivinicole sunt mici, iar stocurile rămân pline şi nu este loc pentru depozitarea noii producţii.

În context, ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta Mincu, a menţionat că atât timp cât nu se va lucra la calitatea vinului, procesatorii nu îşi vor elibera stocurile.

Expertul în viticultură al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Vladimir Coropca, susţine că produsele vitivinicole trebuie să conţină indicaţiile geografice şi denumirile de origine, astfel vor avea succes în vânzări. Potrivit lui, şi în acest an calitatea la struguri lasă de dorit. 

Comentarii