Ştiri

Sursa imaginii: 2biz-news.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

11 Mai 2019 / 09:37

Doar trei fermieri din autonomia găgăuză au aplicat pentru subvenţii de la stat

Şi-ar dori mai multă susţinere din partea statului, dar sunt puţin informaţi - doar trei fermieri din autonomia găgăuză au aplicat până acum pentru subvenţiile acordate de către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) tinerilor fermieri, care pot ajunge şi până la un milion de lei. Oferta Agenţiei este valabilă până pe 9 iulie, relatează Moldova 1.

Alexandru Onofrei din Comrat deja de cinci ani de ocupă cu creşterea caprelor de rasă Anglo-Nubian, pe care le-a importat din America. Cu ajutorul mai multor programe şi credite nerambursabile la care a aplicat în ţară, proiectul său de dezvoltare a afacerii are toate şansele să se realizeze în cel mai scurt timp şi anume construcţia unei ferme proprii. Deocamdată fermierul activează în spaţii închiriate, unde produce carne şi lapte.

Responsabilii de la filiala locala a AIPA spun că deocamdată potenţialii beneficiari de subvenţii nu sunt foarte activi. Dintre cei care deja au depus cereri pentru obţinerea subvenţiilor, cei mai mulţi sunt ocupaţi în sfera creşterii animalelor şi în apicultură.

„Programul de subvenţionare a tinerilor fermieri şi femeilor este un program pilot. În cazul bărbaţilor se referă la cei de până la 35 de ani, iar pentru femei nu există o limită de vârstă. Anul trecut am avut doar un singur beneficiar, care a primit 650 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerii de creştere a animalelor. În acest an deja sunt trei potenţiali beneficiari, pentru subvenţii totale de 1,65 de milioane de lei. Toate cererile sunt expediate pentru aprobare la sediul central al AIPA”, a declarat Ana Caraidali, şefă de filială la AIPA.

Programul de subvenţionare urmăreşte încurajarea creării întreprinderilor mici, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea locurilor de muncă noi, creşterea investiţiilor în tehnologiile inovative.

Au fost stabilite cinci domenii prioritare: modernizarea şi utilarea fermelor zootehnice, achiziţionarea animalelor de prăsilă, creşterea legumelor pe teren protejat, înfiinţarea plantaţiilor multianuale şi stimularea investiţiilor pentru procesarea post-recoltare.

Pentru a beneficia de plăţile în avans condiţiile principale sunt dezvoltarea afacerii în mediul rural şi crearea locurilor de muncă. Suma de bani oferită de stat este de 65% din valoarea costurilor eligibile, dar nu mai mult de un milion de lei. Cererile vor fi recepţionate până pe 9 iulie.

Comentarii