Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

11 Aug. 2020 / 18:49

Economia, afectată de menţinerea măsurilor restrictive

Menţinerea măsurilor restrictive continuă să aibă un efect semnificativ asupra economiei, deşi majoritatea agenţilor economici au fost impuşi, într-o oarecare măsură, să-şi reorganizeze activităţile astfel încât să nu fie obligaţi să dea faliment. Un raport recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) arată că aproape 90 la sută din economia mondială s-a aflat sub o fărâmă de blocare, după ce lanţul de aprovizionare a fost perturbat, iar cererea din partea consumatorilor a scăzut, plasând milioane de oameni în şomaj. Subiectul a fost discutat în cadrul unui webinar on-line, relatează Mesager.

Antreprenorii participanţi la webinar spun că deşi vânzările au scăzut cu peste 50 la sută, principalele acţiuni întreprinse au fost în vederea protejării angajaţilor.

„Nu am trimis nicio persoană acasă, am continuat să activăm aproape în regim normal ceea ce ţine de vinărie şi de câmp. Evident că activităţile din oficiu au fost direcţionate pe lucru de la distanţă”, spune Constantin Şevciuc, directorul executiv al unei vinării.

„Am adoptat o strategie de dezvoltare, am amenajat toate zonele corespunzător, iar acum oamenii pot avea încredere în hotelurile şi restaurantele noastre în perioada de pandemie”, spune Umit Yuksel, director regional de hotel.

„Din păcate, pandemia are şi va avea poate cel mai semnificativ impact pe parcursul acestui an, deoarece ridicarea măsurile restrictive are loc într-un ritm mult mai lent decât era estimat acum trei-patru luni şi economia mondială va scădea cu cel puţin şase la sută în acest an”, spune Rodica Verbeniuc, director al Agenţiei de Investiţii.  

Studiul ONU mai arată că rata şomajului ar urma să ajungă până la zece la sută către sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că circa 360 de milioane de persoane la nivel mondial riscă să rămână fără un loc de muncă.

Comentarii