Ştiri

Sursa imaginii: important.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

07 Iul. 2019 / 10:21

Expert-Grup: Exporturile către UE au crescut cu aproape 35% de la implementarea acordului de asociere

După cinci ani de implementare a Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Expert-Grup constată că exporturile totale au crescut cu peste un miliard jumate de dolari americani sau cu 34% faţă de perioada de până la semnarea documentului, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Uniunea Europeană şi-a consolidat poziţiile drept principală piaţă de desfacere pentru exportatorii moldoveni. Pe lângă performanţele pozitive ale comerţului extern, experţii economici susţin că există îngrijorări privind concentrarea exporturilor de produse industriale pe o singură piaţă: România, iar peste jumătate din exporturile de produse agroalimentare sunt orientate doar pe trei pieţe: România, Italia şi Marea Britanie.

 

În următorii cinci ani, Expert-Grup precizează că politicile publice în contextul implementării Acordul de Asociere cu UE trebuie să ţintească două priorităţi strategice: asigurarea continuităţii şi ireversibilităţii creşterii cantitative a exporturilor pe piaţa UE,dar si sporirea calităţii exporturilor prin creşterea diversificării şi valorii adăugate generate de acestea pentru economie.

 

Comentarii