Ştiri

Sursa imaginii: economica.net

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

15 Mai 2019 / 15:31

Fermierii din mai multe state au realizat parteneriate în domeniul agriculturii

Şi-au unit eforturile şi au realizat parteneriate în domeniul agriculturii. Vorbim despre fermierii din Armenia, Georgia şi Republica Moldova, care au reuşit să-şi sporească veniturile şi succesul afacerilor prin cooperare şi integrare. Despre beneficiile asociaţiilor s-a discutat la o conferinţa regională, organizată la Chişinău, relatează Moldova 1.

Timp de cinci ani, mai mulţi apicultori din Cahul s-au asociat pentru a-şi îmbunătăţi calitatea mierii de albine, dar şi pentru a-şi creşte profiturile. Producătorii spun că pentru a-şi exporta produsele in ţările europene au nevoie utilaj performant.

„Sunt anumite cerinţe sanitare, mierea trebuie să fie produs ecologic, fără diferite substanţe, care nu corespund cerinţelor europene, noi ştim cum se face aceasta”, a declarat producătorul Anatol Nebunu.

„Cooperativa adună oamenii de aceeaşi meserie. Poate să dea şi nişte perspective de activităţi poate mai largi decât ai fi unul singur, problema financiară cred că şi aceasta va fi parţial rezolvată, cumpărarea unor produse poate cu un preţ mai mic”, a menţionat producătorul Gheorghe Moroianu.

Şi producătorului Nicolae Jelamschi asocierea i-a adus succes. Împreună cu alţi 5 fermieri deţine o livadă de nuci pe un teren de 100 de hectare. Agricultorul speră să exporte recolta pe care o va obţine în acest an.

„Nu putem să facem agricultură dacă nu ne cooperăm. Fiecare deţinând parcele mici de suprafaţă de teren, un lot mic, o livadă mică nu poţi accesa nici fonduri mari, nu poţi lua nici tehnică agricolă, chiar dacă o iei nu este rentabil să o foloseşti”, a declarat producătorul Nicolae Jelamschi.

Producătorii din Georgia spun că doar prin asociere fermierii vor reuşi să cucerească noi pieţe de desfacere.

„Ţara noastră, la fel, are nevoie de această colaborare în continuare, pentru că ţările noastre sunt au mulţi fermieri mici şi în lipsa unei cooperări, le este greu să se realizeze din cauza concurenţei”, a spus asociaţia Agriculturii din Georgia, Mariam Jorjadze.

„Putem vorbi despre faptul că sunt instituţionalizate grupuri de cooperative concrete, sunt coagulate s-au efectuat investiţii în agricultura de valoare înaltă, în horticultură, sunt efectuate planuri concrete şi sunt întreprinşi primii paşi spre modernizate, spre sporirea competitivităţii producţiei”, a precizat vicedirectorul FARM, Iurie Hormuzachi.

Proiectul a fost lansat acum 3 ani cu suportul Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii.

 

 

Comentarii